Dinsdagavond laaide het vuur in het duin bij de vuurtoren opnieuw op.
Dinsdagavond laaide het vuur in het duin bij de vuurtoren opnieuw op. Foto: Inter Visual Studio / Marcel Winter

Brandgevaar: verbod vuurwerk en roken in en nabij natuurgebieden

Vuurwerk, zoals dat voor komende zaterdag in De Koog waar de kermis wordt gehouden, is de komende weken verboden. Wegens de aanhoudende droogte heeft de gemeente hiertoe op advies van Bureau Risicobeheersing van de Veiligheidsregio NHN besloten.

Dat het risico op natuurbrand op de loer ligt, is niet denkbeeldig. Maandagavond kwam de brandweer in actie nadat een stuk duinterrein langs het fietspad nabij camping De Robbenjager vlam had gevat. Het vuur dat door voorbijgangers en mensen uit de omgeving snel werd opgemerkt, werd aanvankelijk bestreden met scheppen, harken en ander gereedschap dat in de buurt beschikbaar was.

Desondanks breidde het vuur zich snel uit, pas nadat de brandweer ter plekke was en de spuit op het vuur richtte, boekten de brandbestrijders resultaat. Desondanks moest de brandweer dinsdag opnieuw uitrukken toen bleek dat het vuur na het draaien van de wind opnieuw was opgelaaid. Het toonde eens te meer aan dat als gevolg van de aanhoudende droogte en harde wind het brandgevaar in bossen, duinen en in overige natuurterreinen fors is toegenomen. Het natuurbrandrisico is verhoogd van fase 1 naar fase 2 (extra alert). Daarom heeft het college, naast het verbod op vuurwerk, bepaald dat het gedurende één maand verboden is om in bossen, op heide of veengronden dan wel in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan te roken.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laat een waarschuwing uitgaan voor blauwalg en botulisme. "Het aanhoudende warme en droge weer leidt tot problemen met de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het water warmt op en vanwege de droogte kan het water niet makkelijk worden ververst. In een aantal gevallen kan dat gevaarlijk worden vanwege blauwalgen en botulisme."

Zuinig met drinkwater

Waterleidingbedrijf PWN deed een oproep om de tuin niet te sproeien en wijs met water om te gaan, vooral tijdens de 'spitsuren'. "Dus 's ochtends tussen 6.00 uur en 10.00 uur en 's avonds tussen 19.00 uur en 23.00 uur."

Landbouw

Ook in de landbouw manifesteert de droogte zich steeds sterker, maar wisselt per perceel. Cultuurmaatregelen, zoals diepspitten en uitrijden van compost, hebben een positief effect. Wel optimale omstandigheden voor het dorsen van het graan en erwten. Nadrogen is niet nodig.