Afbeelding
Foto:

Naturistencamping

ongewijzigd

Het naturistenterrein op camping Loodsmansduin nabij Den Hoorn blijft de komende twee a drie jaar in de huidige vorm in stand. Dat laat Krim-directeur Iwan Groothuis (waar Loodsmansduin onder valt) weten naar aanleiding van vragen van de redactie.

Het is een lastige afweging voor Groothuis en zijn team. Het naturistengedeelte van de camping - dat in 1989 geopend werd - zit op één van de mooiste plekjes van de camping, maar is vaak matig bezet. Dat terwijl Loodsmansduin aan de andere kant nee moet verkopen aan de reguliere kampeerder. "We wilden daarom een deel van het terrein omzetten naar gewone camping om aan de vraag van de reguliere gast te kunnen voldoen. Aan de andere kant willen we natuurlijk een camping zijn voor iedere doelgroep. We zijn de enige camping op de wadden met een naturistengedeelte. Het is ook nooit de planning geweest het naturistenterrein te schrappen. Het zou alleen verplaatst worden naar een iets kleiner gedeelte, om beter aan de vraag van de andere kampeerders te kunnen voldoen. Na overleg met NFN (Naturisten Federatie Nederland, de belangenorganisatie van naturisten red.) hebben we besloten de situatie nog twee tot drie jaar aan te zien om dan tot een uiteindelijk besluit te komen", legt Groothuis uit.

Het inmiddels (tijdelijk) teruggedraaide besluit leidde tot onrust bij deze groep kampeerders. Er werd een handtekeningenactie gestart die na drie dagen al door zo'n veertig mensen ondertekend was. De NFN kwam hierop in actie, naar eigen zeggen vertegenwoordigen zij een potentiële groep van zo'n twee miljoen Nederlanders.

Op de afbeelding: In de krant van 27 juni 1989 was de komst van een naturistencamping voorpaginanieuws.