"Onze dagelijkse kost" thema van Landbouwdag Texel

Landbouwdag Texel op donderdag 26 juli in Den Hoorn pakt groots uit. Vanaf 10:30 uur is er in de ring een uitgebreid programma. Maar daarbuiten is op het uitgestrekte terrein ook van alles te beleven.

De Landbouw is alom aanwezig op het eiland, een diverse sector met akkerbouw, veehouderij, bloembollen en veel lokale producten die hier worden voortgebracht. Ze zijn alom vertegenwoordigd op het evenemententerrein in Den Hoorn. Er staan zo'n tachtig kramen, uitsluitend van Texel. Een bewuste keus van de organisatie. "Want we presenteren hier de Texelse landbouw", vertelt voorzitter Cor de Lugt. Thema van deze Landbouwdag is "Onze dagelijkse kost". "Want daar zorgen wij als landbouwers immers voor." Het thema komt tot uiting in de vorm van allerlei landbouwmachines, van een bietenrooier tot de modernste trekker. Maar ook historisch materiaal, want ook de Vereniging van Oude Trekkers en Motoren is present met allerlei machines.

Er is een schapenkeuring, waarvoor liefhebbers en professionals van heinde en verre naar Texel komen. Om 12:00 uur houden de schapenfokkers een veiling. Ook buiten de ring gaan de fokkers de competitie aan in de strijd om het mooiste karkas. Deze worden gekeurd door topkok Jef Schuur van restaurant Bij Jef, die hiervoor een collega-topkok meebrengt. De uitslag van deze keuring maakt Jef om 14:00 uur bekend in de ring, voorzien van een toelichting. Hoe het uitbenen in zijn werk gaat toont slager Hans Zijm, de demonstraties zijn om 13:00 en 15:00 uur.

In de hoofdring zijn allerlei demonstraties, van schapendrijven tot roofvogels en van westernrijden tot het concours hippique en een optocht met landbouwmachines. Mechanisatiebedrijven en loonwerkers tonen hun modernste landbouwmachines, Novalishoeve is er met koeien en kalfjes, er is een grote kinderboerderij en voor kinderen is er schminken en allerlei ander vertier, waarvoor overigens niet hoeft te worden betaald.

Een evenement dat binnen en buiten de sector op veel sympatie kan rekenen en met veel saamhorigheid.