Achter de schermen

Knip van uienvellen

"Texelaars zijn best aardig, maar ze hebben een portemonnee van uienvellen. Als ie open moet, dan beginnen ze te huilen." Opgetekend uit de mond van maaikampioen Paul Wuis. De sleetse parasol op Wuis' oude trekker zei genoeg over zijn diens eigen suunigheid.

Zuinigheid gaat niet alleen over geld. "Don" Aris van Zeijlen vindt dat we zuinig moeten zijn op onze verschillende dorpsculturen. "Niet aankomen, bluuf er af!" Boeren zijn zuinig op hun land, we proberen zuinig te zijn op onze weidevogels, al denken we verschillend over de manier waarop. We moeten zuinig zijn (niet bezuinigen op) op personeel. En zijn zuinig op ons eiland. Waarover je vaker hoort dat we het dreigen kwijt te raken aan de toeristen.

Zij hebben geen portemonnee van uien. Het geld schijnt met bakken binnen te stromen. Maar naar wie? Dat is de grote vraag. Als het op het gemiddelde inkomen aankomt, doet Texel het vergeleken met de rest van het land nog niet zo best. De krapte op de arbeidsmarkt zal best tot betere lonen leiden, toch zou het me niet verbazen als ook hier de onderlinge inkomensverschillen groter worden.

Het zou mooi zijn als meer Texelaars een graantje konden meepikken van het toerisme. Maar lang niet iedereen heeft het geld om een vakantiehuis te kopen of kan een B&B openen. Maar wat als we daar nu collectief in investeren? Zoals Texelaars ooit de spaarpot stuk sloegen voor oprichting van TESO of een aandeel van De Krim kochten.

De Krim is een doorslaand succes, zelfs zodanig dat de zegetocht over het eiland menig Texelaar achter de oren doet krabben. Ik krijg signalen dat er weer een nieuwe overname op handen is. Waar of niet, het succes van TESO en De Krim toont wel aan dat collectief investeren werkt. Het gemeenschappelijke belang zorgt voor eenheid en kracht, met aandeelhouders als meedenkende en controlerende factor. De aandelen van De Krim en TESO zijn al lang vergeven. Iemand opperde laatst het idee voor een nieuw model waarin Texelaars kunnen participeren in nieuwe of bestaande (toeristische) projecten die gemeenschappelijk worden gedragen en dus goed voor Texel zijn. Waarin kan worden meegedacht, -beslist en waarbij ook de kleine investeerder een graantje meepikt. Goed voor het draagvlak en wie weet gaat de "knip van uien" daarvoor wel open.

Gerard Timmerman