Afbeelding
Foto:

Dorpsfeest keerpunt Aris Bremer

"Het begon allemaal in 1959, Oosterend Present werd voor het eerst gehouden. De naam 'Oosterend Present' werd bedacht door schilder Cor Bremer." Zo begint een terugblik op het feest in het blad van de Historische Vereniging.

"Wat was nu eigenlijk de aanleiding om het feest te organiseren? De Texelse Courant van 15 augustus 1959 schrijft: "Het verhaal gaat dat er Texelaars zijn die nog nooit in Oosterend zijn geweest. (...) Actieve leden van alle (let wel: ALLE) richtingen hebben de koppen bij elkaar gestoken. Er moest iets gebeuren. Kwajongenswerk mocht het niet worden, neen, nog maanden later zou er over gesproken moeten worden als HET evenement van het jaar."

Burgemeester De Koning opende het festijn na een optocht die werd begeleid door twee muziekcorpsen. Via Radio Holland werd rechtstreeks verbinding gemaakt met visser Cor Drijver van de TX9, die op zee was. Duizenden bezoekers hoorden hem vertellen over de vangst. Een vliegtuig strooide gratis loten uit boven het dorp, met als hoofdprijs een week gratis vertoeven in pension "Ons Nestje". Bedrijven hadden stands ingericht, met keukens, wollen dekens, ledikanten, kaas, koffie, souvenirs en verf.

Voor Aris Bremer was Oosterend Present 1959 een belangrijk moment in zijn leven. Hij studeerde in Amsterdam. De stad beviel hem goed, de studie minder. Maar weg van zijn oude dorp met de vaste en voorspelbare patronen zag hij meer kansen en mogelijkheden in de stad. Maar toen Aris op het feest zijn vader hielp in een stand met foto-artikelen, maakte het meerdaagse feest, de dynamiek, uitbundigheid en het samen vrolijk zijn in zijn dorp zo'n indruk op hem, dat hij bleef en nooit meer is weggegaan. Op de foto staat Aris met zijn vader Cor Bremer in de stand op Oosterend Present.