Afbeelding

Meer historische uitgaven online

Na eerder de Texelse Courant zijn nu ook alle uitgaven van de Historische Vereniging Texel vanaf de oprichting in 1986 te raadplegen via de website van het Regionaal Archief (www.regionaalarchief.nl).

De afgelopen maanden zijn in Alkmaar tienduizenden scans van archiefstukken, kranten en tijdschriften online beschikbaar gesteld op de website. Zo wordt steeds meer, soms eeuwenoud, historisch materiaal uit de regio digitaal toegankelijk. Zoals ook de Texelsche Courant vanaf 1887 tot 2013 online is in te zien (ook via www.texelsecourant.nl).

Er wordt gewerkt aan het digitaliseren en online zetten van het bevolkingsregister tot begin twintigste eeuw, van alle tien gemeenten die onder de archiefdienst vallen. Dat project is inmiddels tot 80% gevorderd. Daarna zijn de doop-, trouw- en begraafregisters en de documenten gerelateerd aan de plaatselijke rechtspraak (tot 1811) aan de beurt.

De gedigitaliseerde documenten zijn voor iedereen toegankelijk vanuit huis. De studiezaal van het Regionaal Archief, aan de Bergerweg 1 te Alkmaar, biedt daarnaast de mogelijkheid om (nog) niet-gedigitaliseerde stukken te bekijken.