Omslag van het nieuwste boek van de Texelse schrijfster Astrid Witte.
Omslag van het nieuwste boek van de Texelse schrijfster Astrid Witte. Foto:

Onsterfelijk of niet?

"Een wijs man zoekt het in zichzelf, de dwaas zoekt het in anderen." Wijze raad van een oude Chinees die Deyno, de hoofdpersoon in het jeugdboek "De Groepering" van Astrid Witte, aan het denken zet. "Niemands mening is belangrijker dan die van mijzelf."

De Groepering is het derde boek van deze op Texel geboren en getogen schrijfster. Ze verhuisde naar Limburg, maar woont inmiddels in Oosterend. In "Spiegelmeisje" en "Goed Fout" bewees ze al over een levendige fantasie te beschikken. In De Groepering, een "young adult die je aan het denken zet", verplaatst ze zich naar de toekomst. Een tijd waarin onsterfelijkheid is bereikt, ook een fenomeen waar sommigen zich tegen afzetten. De groepering Live And Let Die streeft naar terugkeer van de dood en een natuurlijke manier van leven. Deyno raakt overtuigd van dit gedachtegoed, zeker als hij verliefd wordt op medelid Amber. Maar hoe meer hij betrokken raakt bij de groepering, hoe meer hij ontdekt dat niet alles is wat het lijkt.

De Groepering gaat over ergens bij willen horen, over protest, over de liefde, maar ook met de les om dichtbij jezelf te blijven. Haar vlotte schrijfstijl verdient een compliment, wel had het verhaal wat meer uitgediept mogen worden.