Ria en Gerard Zoetelief, de nieuwe eigenaars van natuur- en beeldentuin De Wije Blick. Hier bij een beeld van houtkunstenaar Marcel Tielemans.
Ria en Gerard Zoetelief, de nieuwe eigenaars van natuur- en beeldentuin De Wije Blick. Hier bij een beeld van houtkunstenaar Marcel Tielemans. Foto: Gerard Timmerman

Buren nemen natuur- en beeldentuin over

Ria en Gerard Zoetelief uit De Koog hebben natuur- en beeldentuin De Wije Blick overgenomen van Stan Boon. Ze willen dit landgoed aan het Oude Dijkje in ere houden. Sterker nog: "Mooier maken, meer kleur in de tuin, meer kunst en meer reuring."

Een kleine stap voor de familie Zoetelief, want de natuur- en beeldentuin grenst aan de eigen landerijen en vakantiepark aan het Mienterglop. Anderzijds iets héél anders dan wat we van deze rasondernemers gewend zijn. "Klopt, dit is anders. Maar we vinden het doodzonde om dit te laten verslonzen. Als kind kwam ik hier al langs (Gerard groeide op aan het Oude Dijkje), ik heb het altijd een bijzonder plekje gevonden."

Op de tafel in een hoekje van de tuin staat een fraai natuurboeket. Ria: "Dit komt uit de tuin, er groeien prachtige bloemen." Boon, die het landgoed van bijna een hectare in 1994 overnam, maakt er een bijzondere tuin van. Een mix van natuur en cultuur. Met een buxus- en rozentuin, wilde planten, vijvers, een miniatuur eendenkooi, kruidentuin, wijngaard, bijenkasten en andere elementen. Een combinatie van tuinen waarin ook beelden werden geëxposeerd en kunstzinnige activiteiten plaatsvonden.

Ideeën gezocht

Gerard: "Het is niet de bedoeling dat Ria en ik hier dagelijks op onze knieën gaan onkruid wieden. We stellen de tuin wel beschikbaar voor allerlei activiteiten. Denk aan een groente-, bloemen- of andere tuin. Er staan hier twee kasjes waarin mensen zó aan de slag kunnen. Maar je kunt ook denken aan educatieve- of bezigheidsprojecten. Of kunst. Denk aan Beeldentuin Mariënheem in Raalte, kunstenaars willen daar wat graag exposeren. Het zou mooi zijn als hier Texelse of aan Texel gerelateerde kunst komt. Tegen mensen die goeie ideeën hebben zeggen we: kom langs! Het gaat ons niet om er aan te verdienen, we doen het belangeloos. Je kunt hier na afloop ook koffie schenken of een wandeling maken. We willen ook het omliggende land er bij betrekken, zodat mensen ook door het weiland kunnen wandelen."

Ander plan

We kennen Zoetelief als een ondernemende Texelaar die menig recreatieparkje heeft gerealiseerd. "Ik snap de gedachte, maar dat gaat hier niet gebeuren. Wij willen het niet en de bestemming laat het ook niet toe dat hier vakantiehuizen komen." Wat niet inhoudt dat de inmiddels 70-jarige ondernemer en zijn echtgenote op hun lauweren rusten. Gerard: "Links en rechts doe ik nog wat dingen, zelf of voor een ander. Noem het maar veredeld koffiedrinken". Sinds 2014 lopen hij en Ria met plannen voor een 'Smart Solar Park Texel'. Een parkje vakantiewoningen dat volledig zelfvoorzienend is in de energiebehoefte. Een ambitieus plan waarvoor studenten van TU in Delft onderzoek deden en met meerdere instanties werd samengewerkt. Slaapplaatsen moesten komen uit de pot 'innovatieve bedden'. Maar toen die pot verdween, belandde het plan in de la.

Maar nu met de eigenaar van een stolp aan de Pontweg tussen Den Burg en De Koog (waar het fietspad een bocht maakt) overeenstemming is bereikt over de overname van 20 toeristische bedden, lijkt het toch mogelijk om dit plan in kleine vorm alsnog te realiseren. Het college is akkoord met de aanleg van een parkje van vijf vakantiehuizen op het terrein op de hoek Mienterglop-Oudedijkje, grenzend aan de natuur- en beeldentuin. Met onder meer als argument dat een beoogd bouwperceel aan de Pontweg weer agrarisch wordt. De oude stolp aan de Pontweg verdwijnt.

Eén vakantiehuis betreft de verplaatsing van een recht uit de beeldentuin, de bedden van de vier anderen komen van de Pontweg. Restrictie is nog dat ook de raad ermee moet instemmen.