Gemeente controleert op strandslapers

De gemeente gaat het nachtverblijf in strandhuisjes aanpakken. Dat maakt het college bekend in de wekelijkse besluitenlijst.

Het is verboden om 's nachts te verblijven en/of te overnachten in een strandhuisje. "Het verstoort de rust en de natuur in het strand- en duingebied en leidt tot extra vervuiling. Daarbij is eveneens de openbare orde in het geding, maar ook de veiligheid. Slapende mensen worden bijvoorbeeld minder snel gealarmeerd in geval van brand. Het risico op brand is altijd aanwezig door de combinatie van gasflessen, houten huisjes die dicht bij elkaar staan en de vaak harde wind. Ten slotte leidt het nachtverblijf op het strand tot een ongewenste toename van het aantal recreatieve slaapplaatsen. Iedere gebruiker of verhuurder van een strandhuisje krijgt een persoonlijke brief met uitleg. Er zullen 's ochtends vroeg controlerondes worden uitgevoerd. Wie herhaaldelijk wordt betrapt, krijgt geen nieuwe toestemming meer voor het plaatsen van een strandhuisje. Dat is een ingrijpende maatregel omdat er lange wachttijden zijn voor de strandhuisjes; wie zijn toestemming kwijt is kan niet eenvoudig een nieuwe toestemming krijgen", stelt het college in een toelichting.

De reacties op het nieuws waren verdeeld. Een flink aantal stranhuisjeshouders reageerde ontevreden en vindt dat de gemeente wel andere prioriteiten heeft. De gemeente geeft aan dat het geen geval van burger pesten is. "Strandhuisjes op Texel zijn populair. Zowel bij Texelaars als bij onze gasten. Strandhuisjes staan garant voor een ultieme eilandbeleving. Voor een goed en veilig gebruik zijn afspraken gemaakt over afmetingen, uiterlijk en veiligheid met de gebruikers en verhuurders. Wat als een gasfles door wat voor reden dan ook ontploft? De omstandigheden zijn voor brand ideaal om snel om zich heen te slaan door de combinatie van wind en houten droge huisjes. Wanneer je dan slaapt in zo'n strandhuisje ben je nooit op tijd weg", stelt wethouder Edo Kooiman. Bovendien leidt het illegaal slapen op het strand volgens de wethouder tot het onttrekken van inkomsten op de recreatieve markt. "Niet alleen Texelaars, ook steeds meer toeristen slapen in de huisjes op het strand, in plaats van een slaapplaats te boeken. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn."

Op de vraag wie er verantwoordelijk wordt gehouden bij illegaal gebruik van strandhuisjes van een exploitant met meerdere huisjes, zegt de wethouder het volgende: "Die verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar. We hebben ze ook een brief gestuurd met tips, want het is niet onze intentie om mensen hun strandhuisje af te pakken." In de strandhuisjes laat men ook nog wel eens kinderen slapen om bijvoorbeeld de lichtjes van de zee eens mee te kunnen maken. "Die ruimte blijft. Men mag alleen niet tussen 0:00 uur en 7:00 uur in het huisje zijn. Dat laat genoeg tijd over om er ook een keer tot laat in de avond te zijn."