Onthulling van het bouwbord langs de Pontweg.
Onthulling van het bouwbord langs de Pontweg. Foto: Jeroen van Hattum

Startsein voor nieuwbouw van seniorencomplex langs Pontweg

Bewoners van de Gollards hebben donderdag het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe woonzorgcomplex van Omring en Woontij op het 'landje van Pelgrim' langs de Pontweg in Den Burg.

Zij onthulden langs de Pontweg een bord waarop staat wie er allemaal aan de bouw meewerken. Firma Tuin uit Den Helder is de hoofdaannemer. Het nieuwe seniorencomplex bestaat uit twee gebouwen: een met 32 woningen met 24 uur zorg per dag en een met 27 woningen waar zorg op afroep wordt geboden. Het gebouw met de 32 woningen is onderverdeeld in vier keer acht woningen, zodat het kleinschalig is. Woontij wordt eigenaar van het nieuwe complex, de zorg komt in handen van Omring. De toewijzing van de woningen gaat plaatsvinden aan de hand van de zorgindicatie die iemand heeft.

Met de bouw is tien miljoen euro gemoeid. Volgens directeur Jan van Andel van Woontij is twee miljoen daarvan bedoeld voor extra's als ontmoetingsruimten, brede gangen en een fraaie omgeving om aan de ouder wordende Texelaar tegemoet te komen. Woontij financiert driekwart van dat bedrag en heeft als doel gesteld om het laatste kwart (vijf ton) uit de Texelse samenleving te verwerven. De steunstichting van De Gollards en Samen één Texel hebben inmiddels hun medewerking daaraan toegezegd.

Het nieuwe seniorencomplex, dat volgend jaar klaar moet zijn, is min of meer een opvolger van de Gollards aan de Zes in Den Burg. Zodra de nieuwbouw op het landje van Pelgrim klaar is, verhuizen de bewoners van de Gollards volgens regio-manager Katrijn van der Vlerk van Omring tijdelijk naar de nieuwbouw. Vervolgens wordt de Gollards verbouwd tot een locatie die geschikt voor Beschermd Wonen, oftewel voor zorg aan mensen met dementie of mensen die intensieve lichamelijke zorg nodig hebben. Er wordt volgens Van Andel bekeken of achter de nieuwbouw mogelijk huizen voor personeel van de Omring kunnen worden gebouwd. Daar is ruimte voor.