Consternatie na fake news "Auto in dijk" in "Achter de Rugediek"

Consternatie in De Cockdorp en omstreken na de publicatie van het fake news bericht "Auto in dijk" in het jongste nummer van dorpsblad "Achter de Rugediek".

Beschreven wordt hoe tijdens het graven van de coupure in de dijk voor het nieuwe gemaal een autowrak tevoorschijn is gekomen. Een Opel Kadett met Duits nummerplaat. Verwezen wordt naar een artikel hierover in de Texelse Courant. Het werk werd stilgelegd.

Wrakken werden volgens het artikel in het verleden wel vaker gebruikt om gaten op te vullen, zodat ze niet naar de sloperij hoefden. Aangenomen werd dat dit bij de vorige dijkverhoging ook zo is gegaan. Maar een inderhaast opgeroepen rechercheteam deed een lugubere ontdekking: er zaten nog twee lichamen in de auto. Het voertuig blijkt te hebben toebehoord aan een Duitser met de naam Langen. Hij kwam hier als vakantieganger om te baden in zee voor zijn gezondheid. De man had in 1981 aangifte gedaan dat zijn auto was gestolen op Texel.

In een vervolgartikel in het dorpsblad staat dat het werk aan het gemaal weer is hervat en dat het onderzoek naar het autowrak een volgende fase heeft bereikt. Uit gebitsgegevens blijkt het te gaan om de lichamen van twee jongens van toen 16 en 17 jaar, die op vakantie waren op Texel. Ze hadden de auto gestolen voor joyriding. Vermoed wordt dat ze daarbij tijdens de dijkwerkzaamheden in 1981 in de kuil zijn gereden. Een dijkweker bevestigt dat hij op een morgen een zanderverschuiving aantrof, maar er toen geen aandacht aan heeft besteed. Nabestaanden van de jongens zijn geïnformeerd.

Het bericht is volledig verzonnen, maar uit de presentatie in het dorpsblad is dat niet af te leiden. Volop verwarring en veel vragen dus, ook aan de redactie van de Texelse Courant. Ook de telefoon bij Combinatie Tessel, bouwer van het gemaal, en opdrachtgever hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier rinkelde. Zij werden "overvallen" door het nieuws. "Ik moest even wat telefoontjes plegen voor ik snapte wat er aan de hand was, maar eigenlijk kan ik wel lachen om dit soort verhaaltjes", vat omgevingsmanager Abe Schuring het luchtig op. "Geen probleem."

Ook veel abonnees van het blad namen het luchtig op, maar anderen stoorden zich er aan. Jaap Boon van "Achter de Rugediek": "Het verhaaltje is zoals dat heet ontsproten aan het brein van één van onze redacteuren, die wel vaker wat bijzonders schrijft. We hebben gemerkt dat meerdere mensen zich er aan hebben gestoord, andere blijken het luchtig op te vatten. Het is zeker niet onze intentie geweest om nare gevoelens op te wekken, dat spijt ons."