Achter de schermen

Droogte

Het is al weken droog, voor mij altijd een wat beladen periode. In het ouderlijk bollenbedrijf betekende droogte namelijk dat de tulpen een maat kleiner bleven, wat zijn weerslag had op de stemming van de bollenpellers, mijn vader en dus het gezin. Dat kon trouwens omslaan als een blad aan een boom, wanneer de prijs van de bollen steeg en pa er financieel uiteindelijk beter uit sprong. "Geen ramp is de grootste ramp", luidde een oude wijsheid.

Als verslaggever voor deze krant heb ik met schrijven over droogte niet de beste ervaringen. Toen ik tientallen jaren geleden mijn eerste stuk schreef over de gevolgen van een lange periode van droogte, duurde het even voor dat de krant haalde. Toen het er eenmaal in stond plensde het van de regen...

Ook nu is het droog, gortdroog zelfs. Ik was er dinsdag bij toen boeren het bassin op het terrein van Werner Dros blokkeerden. Furieus waren ze op het hoogheemraadschap, dat meer zoet water over de dijk uitsproeide dan per schip werd aangevoerd. En dus meende de eigen regels aan de laars te kunnen lappen. Daar staken boze boeren een stokje voor.

Droogte op Texel is iets als de sprinkhanenplaag in Afrika of een zandstorm in de Sahara. Nietsontziend en we kunnen er niets anders aan doen dan het met z'n allen lijdzaam te ondergaan. Gedeelde smart is halve smart. Die solidariteit biedt tenminste nog enige troost voor de boer die z'n gewas onder zijn handen ziet verschrompelen. Begrijpelijk dat de stemming omslaat als je de gemeente met een tankwagen de plantsoenen ziet besproeien. Zij wel ik niet?

Zeker als ze er niet bij vertellen dat dit sproeiwater niet uit de sloot of uit de kraan komt, maar hemelwater is dat in tijden van overvloedige regen speciaal voor dit doel is opgespaard in een grote tank bij het zwembad. Zoals er ook eentje onder de grond bij het waterplein in De Cocksdorp zit. Stel dat Gemeentewerken niet zou sproeien, de plantjes en struiken verdorren en het college straks bij de raad moet aankloppen voor extra geld voor nieuwe beplanting? Tja, je doet het ook nooit goed.

Ik hoop van harte dat onze Texelse boeren zo snel mogelijk van start kunnen gaan met het ondergronds bufferen van overtollig regenwater, zodat die nare droogte eens tot het verleden gaat horen. Ben ik ook eindelijk van dat dilemma verlost om wel of niet over droogte te schrijven.

Gerard Timmerman