Extra geld voor dijk bij NIOZ beschikbaar

De politieke partijen zijn bereid om €80.000,- extra bij te dragen voor de versterking van de dijk rond het NIOZ, maar ze stonden dinsdagavond in de raadscommissie niet te springen van enthousiasme.

De raad stelde een jaar geleden al €800.000,- beschikbaar voor de versterking van de bestaande dijk rond het NIOZ, zodat het instituut alsnog binnendijks komt te liggen. De versterking van de bestaande dijk was aanvankelijk begroot op in totaal €11,2 miljoen en dat was €7,5 miljoen meer dan wanneer er - zoals oorspronkelijk het plan was - een andere dijk achter het NIOZ zou worden versterkt. In dat geval zou het NIOZ formeel buitendijks komen te liggen en daar waren ze bij het NIOZ weinig gelukkig mee. De extra kosten van €7,5 miljoen worden gedragen door het ministerie van Infrastructuur en Waterschap, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente.

Bij het gedetailleerd uitwerken van de plannen kwam volgens het college een aantal technische tegenvallers tevoorschijn, waardoor er een extra budget van €800.000,- nodig is bovenop de eerder al beschikbaar gestelde €11,2 miljoen. Tien procent is voor rekening van de gemeente, waardoor het college aan de raad het verzoek deed om €80.000,- extra beschikbaar te stellen.

Het beschikbaar stellen van de extra gelden, stond in de commissie niet echt ter discussie, maar op dat front hebben de partijen ook weinig andere keus. De vraag was nog wel op welke manier het geld beschikbaar moest worden gesteld. Jur Schuiringa (VVD) stelde om het als voorziening beschikbaar te stellen, zodat er bij de nacalculatie na afloop mogelijk nog wat geld terugvloeit in de gemeentekas. Hij voorzag al een paar financiële meevallers bij het werk, waardoor een voorziening mogelijk gunstig kan uitpakken. Frans Visman (D66) zag er meer in om de €80.000,- als investering weg te zetten.

Eind van het liedje was dat de extra €80.000, er komt, maar dan wel met de bedoeling dat het daar dan ook echt bij blijft. Burgemeester Michiel Uitdehaag zegde toe nog eens na te vragen bij de provincie Noord-Holland waarom zij geen bijdrage aan de dijk leveren. Remko van de Belt (PvdA) vroeg zich af waarom de provincie niet over de brug kwam, terwijl er toch budgetten voor de Kop van Noord-Holland zijn die ook voor de infrastructuur beschikbaar zijn.