Ruzie water escaleert:

blokkade boze boeren

Hoog oplopende gemoederen aan de Rozendijk bij het bassin waaruit zoet water werd gepompt voor de dijkversterking. Toen er meer water uit werd gepompt dan er per schip werd aangevoerd, gingen boze boeren over tot een blokkade.

De kwestie sleepte al weken lang. Op gezag van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) pompte de aannemer slootwater op om zand te laten inklinken. Tot woede van boeren, die in de gortdroge junimaand het slootpeil zagen zakken en hun gewassen onder hun handen verschrompelen. Na lang aandringen besloot HHNK het zoete water dan maar per schip aan te voeren. Vorige week donderdag leverde het eerste schip 525 kubieke meter water af in Oudeschild. Dat werd per tankwagen naar het bassin gebracht. De aannemer pompte het water op om het met tankwagens over de dijk uit te rijden.

Maar de aan- en afvoer waren niet met elkaar in balans. Toen het bij die ene tanker bleef en landbouwers ontdekten dat er al meer dan het dubbele was opgepompt, gingen ze over tot actie. "Het hoogheemraadschap bepaalt dat wij als boeren geen druppel oppervlaktewater mogen oppompen. Daar hebben we begrip voor. Maar niet dat HHNK nu de eigen regels overtreedt. En daarmee de boeren benadeelt, want het teveel dat wordt opgepompt moet ergens vandaan komen." Nadat aanhoudende druk van Arnold Langeveld van LTO Texel niet hielp, gingen vier boeren op eigen initiatief over tot actie. Ze verwijderden de slang uit het bassin en blokkeerden de toegang. Doordat de wateraanvoer stopte, kwam ook het werk aan de dijk stil te liggen. Toen pogingen om met spoed een extra waterschip naar het eiland te krijgen mislukten, bleef de blokkade gehandhaafd. Pas aan het eind van de middag, toen HHNK toezegde met tankwagens water uit het Noord-Hollands Kanaal naar Texel te rijden, werd de blokkade opgeheven. Met als extra voorwaarde dat het water in een lege mestzak wordt opgeslagen, zodat exact kan worden bijgehouden wat er in- en uitgaat. De aanvoer ging woensdag per tankwagen, donderdag weer per schip.