Bestuur luchthaven

Het college neemt de gemeentelijke vertegenwoordiging in het bestuur van de NV Luchthaventerrein Texel over van de gemeenteraad.

Volgens burgemeester Michiel Uitdehaag werkt dat beter dan wanneer een raadslid namens het college en de gemeenteraad bij het bestuur van het vliegveld zit. "De raad moet het college controleren. Met de huidige constructie is de raad een raadslid aan het controleren en staat het college er als toeschouwer bij."

Volgens de burgemeester is het ook ambtelijk makkelijker als de vertegenwoordiging bij het college in handen ligt. "Nu is er intern ambtelijk niemand voor het vliegveld verantwoordelijk."

Burgemeester Uitdehaag stond op papier genoteerd als de nieuwe vertegenwoordiger namens de gemeente bij de NV Luchthaventerrein, maar hij besloot dat nog eens te herzien na opmerkingen van Remko van de Belt (PvdA).

Die wees erop dat de NV Luchthaventerrein sinds kort ook horeca bezit in de vorm van het vliegveldrestaurant (De Vlijt) en dat kan weer lastig uitpakken voor Uitdehaag, omdat hij als burgemeester ook toezicht houdt op de horeca.

Volgens de burgemeester moet de raad er niet raar van opkijken als mogelijk één van de wethouders als vertegenwoordiger namens de gemeente naar voren wordt geschoven voor het vliegveld.