Het braakliggende perceel aan de Laagwaalderweg 44, nabij De Waal.
Het braakliggende perceel aan de Laagwaalderweg 44, nabij De Waal. Foto: Gerard Timmerman

CDA: "Verplaats Cultuurhistorisch Museum naar Laagwaalderweg"

Verplaats Cultuurhistorisch Museum Waelstee naar Laagwaalderweg 44, het braakliggende terrein tegenover het Groenewegje waar jaren geleden een stolp afbrandde.

Ben Zegeren (CDA) lanceerde dit plan maandagavond na de bespreking van het nieuwe bestemmingsplan De Waal in de raadscommissie. Met als aanleiding de voorgenomen plaatsing van de rosmolen op het parkeerterrein naast het museum, wat de nodige onvrede bij Waalders teweegbracht. Het is aan de raad om te besluiten of de gemeente hiervoor een deel van het parkeerterrein aan de openbaarheid wil onttrekken.

Door de verplaatsing naar de Laagwaalderweg, met de herbouw van een boerderijstolp, is dat knelpunt van de baan, krijgt het museum veel ruimte, kan het depot verdwijnen, krijgt het museum een prominente plek en komt er een nieuwe woonlocatie in het dorp. Zegeren: "Een winwinwinwinwin-situatie."

Zegeren sprak met het museum en andere betrokkenen, die volgens hem allemaal positief reageerden. Wel met enige reserve, omdat er veel geld nodig zal zijn om dit plan te realiseren. Waar dat vandaan moet komen, is een vraag waarop het antwoord maandagavond niet werd gegeven. De meeste politieke partijen reageerden wel positief op het idee van het CDA, dat hierover een motie zal indienen. Met daarin de opdracht aan het college van b en w om dit plan verder te onderzoeken.

Meerdere insprekers spraken in de commissie hun weerstand uit tegen de voorgenomen plaatsing van de rosmolen bij museum Waelstee. Een buurtbewoner vreesde overlast en afbreuk van de leefbaardheid van het dorp door de beoogde groei van bezoekers aan het museum. Maar ook het verdwijnen van parkeerruimte leidde tot weerstand. Over hoeveel plaatsen het betreft verschilden de meningen. De genoemde aantallen liepen uiteen van één tot acht. Museumvoorzitter Elko Vermeulen voelde niets voor de suggestie de rosmolen dan maar op het binnenplaatsje van het museum te herbouwen. Het doet volgens hem teveel afbreuk aan de boerderijsfeer.

Vanuit de raadscommissie kwam de vraag aan wethouder Kooiman om te onderzoeken of er altenratieve parkeermogelijkheden zijn. Kooiman: "De vraag is in hoeverre er een parkeerprobleem is in De Waal." Als oud-inwoner is hij daar niet van overtuigd. Het is aan de raad te bepalen of die bereid is openbare ruimte af te staan voor de rosmolen. Maandag viel daarvoor weinig enthousiasme te bespeuren.