Willem Jan en Frida Kraanen namen vorig jaar Texelana over. Dit jaar openden ze in De Koog hun derde winkel: Geen personeel maar collega's.
Willem Jan en Frida Kraanen namen vorig jaar Texelana over. Dit jaar openden ze in De Koog hun derde winkel: Geen personeel maar collega's. Foto: Gerard Timmerman

Werken bij Texelana "toegevoegde waarde"

Menig Texels bedrijf moet personeel van de overkant "invliegen". Bij Texelana is eerder het omgekeerde het geval. Bij eigenaars Frida Witte en Willem Jan Kraanen woont een groot deel van hun medewerkers net als zij in Oosterend.

Zelf spreken ze overigens liever over collega's. Willem Jan: "Bij veel bedrijven zie je in het organogram bovenaan de directie en daaronder de medewerkers. Bij ons is het omgekeerd. We bieden onze mensen een podium om te stralen. Wij geloven niet dat wij er met z'n tweeën zijn om het te bepalen, met daaromheen de anderen. Wij proberen vanuit ónze kwaliteiten het bedrijf vorm te geven en geven kaders aan, maar daarbinnen geven we onze collega's ruimte en verantwoordelijkheid."

De ontwikkelingen gaan snel binnen dit bedrijf. Op 1 mei vorig jaar namen Frida en Willem Jan het over van grondleggers Henk en Ans Broekman-Kuip. Texelana richt zich op de verkoop van wol- en aanverwante producten. Een breed assortiment schapenvachten, dekbedden, kleding van zomer tot winter en van onderkleding tot vesten, jassen, handschoenen, mutsen en sloffen. Onder eigen merk maar ook andere modelijnen die hierop aansluiten. Vorig jaar met een winkel in Den Burg en Oudeschild, de groothandel en een webshop en in maart openden ze een derde winkel in De Koog.

Zo verruilden ze hun banen voor het ondernemerschap. Willem Jan: "Ik vervulde achttien jaar leidinggevende functies, het managen van personeel, met het werven, binden en boeien van medewerkers heb ik veel ervaring opgedaan. We wilden graag met een team mensen werken en dat hebben we hier gevonden." Dat team is met de opening van de nieuwe winkel en andere ontwikkelingen dit jaar bijna verdubbeld. Waar menig ondernemer worstelt met het vinden van personeel, ging het bij Texelana als vanzelf. "We begonnen al vroeg met werven, in januari en februari, daar hadden we wat geluk mee. Wat de mensen denk ik aansprak is dat wij niet zozeer eisen stellen aan de kandidaten, maar vooral op zoek waren naar het juiste type mens, dat goed in het team past. Zaken als karakter, collegialiteit en hoe ga je met collega's en klanten om. De benodigde kennis komt vanzelf. Dat is goed gelukt." Van de zeven nieuwe krachten komen er vijf uit het eigen dorp. Twaalf vaste mensen hebben ze nu in dienst, met daarom heen een "flexibele schil" voor naaiwerkzaamheden, ICT en verbouw- en kluswerk. Bijzonder is dat alle vaste medewerkers vrouw zijn. Willem-Jan lachend: "Ik ben de enige haan in het hok. Geen opzet, maar op onze vacature reageerden vooral vrouwen. Wel begrijpelijk als je bedenkt dat onze retail vooral kleding betreft."

"We vinden het belangrijk dat de mensen hun werk als toegevoegde waarde ervaren, dat ze aan het eind van de dag het gevoel hebben dat ze iets wezenlijks hebben bijgedragen. We laten mensen veel zelf invullen, op het gebied van assortiment, inrichting, etc. Als er nieuwe samples binnenkomen, dan willen we ook weten wat onze collega's daarvan vinden. We werken in een heel dynamische setting, waarin we mensen door de bedrijven laten rouleren. Die afwisseling wordt als prettig ervaren. Natuurlijk zijn er altijd dingen die beter kunnen, maar zoals het nu gaat zijn we heel tevreden."

Hun komst naar De Koog leidde tot positieve reacties. Frida: "Het was best spannend, Sandor (Mantje), de vorige huurder van dit pand (de oude school) heeft ons goed op weg geholpen. We hebben veel aanloop en krijgen complimenten dat onze winkel een mooie aanwinst is in de Dorpsstraat." Volop ontwikkeling ook bij de webshop, met name buiten het toeristenseizoen een groeiend afzetkanaal.