Lijn 28 op de Elemert in Den Burg.
Lijn 28 op de Elemert in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Gemeente te goed van vertrouwen

De gemeente heeft wel degelijk geprobeerd de haltes in Den Burg te behouden door veranderingen in De Koog door te voeren. De gemeente maakte de fout te vertrouwen op de goede band in de samenwerking met de provincie en Connexxion. Vanwege die goede band werd er geen officiƫle zienswijze ingediend en zodoende werden de plannen van Connexxion volgens planning van het vervoersbedrijf uitgevoerd. Dit blijkt uit een raadsinformatiebrief die gisteren werd verstuurd aan de raadsleden.

De provincie geeft aan dat er geen officiƫle zienswijze is ingediend. De gemeente antwoord hier op: "Op het moment dat de formele zienswijze moest worden ingediend waren wij nog volop met Connexxion en de provincie in gesprek. Tijdens de pilot Texelhopper van de laatste jaren is de relatie met Connexxion en de provincie zodanig goed geweest dat het indienen van een formele zienswijze hiermee totaal in strijd zou zijn. Over de veranderingen is ook schriftelijk contact geweest."

De provincie benoemt ook dat Texel heeft ingestemd met de ontsluitingseis van een halte op de Elemert en de Nikadel. Nu deze beide haltes worden aangedaan, beroept de provincie zich hierop. De gemeente zegt hierover: "Het is juist dat wij daarmee hebben ingestemd, maar dat sluit het rijden van lijn 28 door Den Burg oost natuurlijk niet uit. Al met al is de reactie van de provincie een puur formele en teleurstellende waarin weinig wordt gedaan met de specifieke lokale kennis en verwachtingen. Ook wordt er verder niet ingegaan op andere alternatieve routes die ingebracht zijn. Connexxion en de provincie gaan in de brief alleen in op de route met een halte bij Ecomare. De route met een halte aan het einde van de Dorpsstraat wordt niet meer vermeld."

De rol van de gemeente is na 22 juli miniem, maar ze geeft de strijd niet op: "Mogelijk kunnen bij de eerste wijziging van het vervoerplan in 2019 alsnog de gewenste veranderingen worden doorgevoerd", melden zij aan de provincie.