Kritiek TB op Raad van Toezicht OSG

De nieuwe Raad van Toezicht voor de verzelfstandigde OSG mist kennis op het gebied van pedagogie en lesgeven in het voortgezet onderwijs.

Dat stelde Veronne Koot (Texels Belang) dinsdag tijdens de raadscommissie waar de verzelfstandiging van de OSG, die nu nog onder de gemeente valt, werd besproken. Volgens haar ging het specifiek om kennis met het voortgezet onderwijs en dat was jammer volgens haar, omdat het voor de directie van de OSG prettig kan zijn om met de Raad van Toezicht over specifieke onderwijszaken te praten.

Burgemeester Michiel Uitdehaag, nu nog voorzitter van het schoolbestuur, reageerde verbaasd en verrast op de kritiek en nam het op voor de nieuwe Raad van Toezicht. Volgens hem komt er een Raad van Toezicht met mensen die veel kennis van zaken hebben en van wie er ook nog één een korte lijn met de minister van Onderwijs heeft. Meerdere leden van de Raad van Toezicht hebben zelf jarenlang voor de klas gestaan. Volgens de burgemeester zien ze allemaal het nut en de noodzaak van de OSG en daarmee het voortgezet onderwijs op Texel.

De verzelfstandiging van de school riep over het algemeen niet veel discussie meer op. D66 wilde weten waarom er geen vrouwen in de Raad van Toezicht zaten. Volgens het college zaten er amper vrouwelijke kandidaten bij de briefschrijvers die reageerden op de vacatures voor de Raad van Toezicht. Remko van de Belt (PvdA) wilde weten met wie de gemeenteraad, die na de verzelfstandiging betrokken blijft bij de school, in de toekomst eigenlijk overlegt over de OSG. Dat kwam niet duidelijk naar voren uit de nieuwe statuten. Volgens burgemeester Uitdehaag is de Raad van Toezicht de eerst aangewezen partner, maar hij wilde zich er voor inspannen dat de gemeenteraad straks ook een keer per jaar overleg heeft met rector Marcella Engbrenghof die rector-bestuurder wordt van de verzelfstandigde OSG.

De OSG wordt per 1 september onderdeel van een nieuwe, nog op te richten, stichting voor openbaar onderwijs. Het bestuur van die stichting is in handen van de rector-bestuurder en de Raad van Toezicht. Die voert straks het extern toezicht uit dat nu nog in handen is van de gemeenteraad. Nadat in de raadscommissie de term "ivoren toren" was gevallen, merkte Ben Zegeren (CDA) op dat de OSG ook nog een medezeggenschapsraad en een ouderraad heeft waarmee overlegd kan worden. Burgemeester Uitdehaag liet weten dat het voor directie van de school geen kwaad zou kunnen als er weer een conrector wordt aangesteld.