De mast van Radio Texel aan het Wezenland in Den Burg.
De mast van Radio Texel aan het Wezenland in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Verzet Radio Texel

tegen hogere huur

Moet de gemeente huuropbrengsten van verenigingen doorberekenen in de huur van grond van de gemeente? Die vraag steeg dinsdagavond op in de raadscommissie naar aanleiding van een conflict tussen Radio Texel en de gemeente.

Dat conflict draait rond de zendmast van Radio Texel in Den Burg en de huurprijs die de gemeente voor de grond vraagt. De mast staat op een stukje snippergroen aan het Wezenland dat de radio nu voor €54,- per jaar van de gemeente huurt. KPN wil zendapparatuur in de mast hangen en is bereid daar €3500,- per jaar voor te betalen aan de radio. Het college gaat akkoord, maar wel op de voorwaarde dat de bestaande huurovereenkomst wordt aangepast en dat Radio Texel vanaf 2019 €2400,- per jaar gaat betalen.

Voorzitter Aad van Gils van de lokale omroep sprak dinsdagavond in de raadzaal zijn ongenoegen uit. Hij wilde van de politieke partijen horen of het redelijk en billijk is dat de gemeente meeprofiteert van de huuropbrengsten van de radio. "De gemeente wil 69 procent van de huurinkomsten van KPN hebben zonder dat daar dienstverlening tegenover staat." Van Gils wees erop dat de lokale omroep, die wettelijk subsidie van de gemeente ontvangt, veertig procent van de eigen exploitatie zelf moet regelen. De inkomsten van KPN voor het gebruik van de mast vallen volgens hem onder die veertig procent.

Dries Veltkamp (PvdA) kaartte aan dat het doorberekenen van huurinkomsten van met name verenigingen in de huur van gemeentelijke grond in de praktijk nog nooit door de gemeente is toegepast. "Radio Texel is de eerste waar het gebeurt en waarom?' Volgens hem is het iets waar de PvdA niet in mee wil gaan. Als voorbeeld noemde hij het Rode Kruisgebouw waarvoor het Rode Kruis op basis van een constructie uit 1958 jaarlijks één euro erfpacht betaalt. "Moeten we zo'n bedrag dan ook gaan verhogen, omdat het Rode Kruisgebouw ook aan de voedselbank wordt verhuurd? Dat moeten we niet doen.'

Cees Hoogerheide (Texels Belang) wilde weten hoe het zit met het delen van neveninkomsten. Volgens Van Gils staat daarover niets in de overeenkomst die vertegenwoordigers van de gemeente en de radio in 2000 met elkaar sloten over het gebruik van de grond aan het Wezenland. Afschriften van die overeenkomst waren de afgelopen maanden zowel bij de radio als de gemeente zoek wat de discussies niet makkelijker maakten. Dinsdag vond Van Gils de overeenkomst alsnog, nadat hij een aantal archiefdozen op zijn kop had gezet. Nick Ran (VVD) was in de archieven van de krant gedoken en las een bericht uit 2000 waarin de gemeente stelde dat de gemeente het direct van Radio Texel wilde weten als er een huurder gevonden zou worden voor de mast. Dat was van belang voor het toekennen van subsidie. Ran wilde van Van Gils weten in hoeverre hij het redelijk vindt dat de gemeente als verhuurder van de grond meeprofiteert van extra inkomsten. Volgens Van Gils is dat niet het geval. "Die mast is van ons en als omroep moeten we zelf veertig procent van onze exploitatie genereren." Wethouder Edo Kooiman liet weten dat het de beleidslijn van de gemeente is om marktconform te werken. "Verhuur aan derden levert extra inkomsten op. Het college vindt dat het veranderend grondgebruik een herziening van de huurovereenkomst rechtvaardigt." Burgemeester en wethouders moeten nog een besluit nemen over de voorgenomen huurverhoging van de grond.