Johan Tromp, Simon van Tatenhove en Giel van Kooten bij het nieuwe bord.
Johan Tromp, Simon van Tatenhove en Giel van Kooten bij het nieuwe bord. Foto: Jook Nauta

Verwijzing naar Werelderfgoed

Waddenhaven Texel in Oudeschild heeft sinds kort een bijzondere wegwijzer die verwijst naar zes indrukwekkende natuurgebieden die elk een Werelderfgoed van de Unesco zijn.

Het verst weg gelegen Werelderfgoed is het Great Barrier Reef in Australiƫ op 14.929 km afstand van Texel. De andere gebieden waar naar verwezen wordt zijn de Galapagoseilanden bij Ecuador (op 10.448 km afstand van Texel), de Grand Canyon in de Verenigde Staten (8395 km), de Himalaya (6715 km) en de Dolomieten in Italiƫ op 862 km afstand van Texel.

De afstand naar het zesde Werelderfgoed is wat minder ver. Om precies te zijn: 100 meter. Het is een verwijzing naar de Waddenzee als Werelderfgoed. De Waddenhaven wil volgens voorzitter Jook Nauta op deze manier bijdragen aan de bewustwording dat er een uniek natuurgebied om de hoek ligt. "En niet alleen een unieke natuurgebied maar ook een bijzondere vaargebied dat vrij toegankelijk is met aantrekkelijke Waddenhavens als bestemming."

Volgens Nauta is de verblijfskwaliteit van de Waddenhaven goed te verbinden aan de bijzondere natuurwaarden van zowel Texel als de Waddenzee. "Het predicaat Werelderfgoed is daarbij promotioneel van veel betekenis. We werken nauw samen met de jachthavens op de andere Waddeneilanden om daar maximaal van te profiteren."

De afstanden op de verwijsborden kloppen precies. Volgens Nauta kon met behulp van Google Earth nauwkeurig de afstand vanaf Waddenhaven Texel naar de Werelderfgoedgebieden worden bepaald, evenals de richting van de kortste route hemelsbreed er naar toe. Meubelmaker Johan Tromp maakte op ambachtelijke wijze de verwijsborden, waarna hij de wegwijzer samen met Simon van Tatenhove en Giel van Kooten van Tatenhove uit Oudeschild stevig aan de havenkant verankerde. De Werelderfgoedlijst van Unesco kent momenteel 1052 vermeldingen over de wereld, waarvan 814 op cultureel gebied, 203 op natuurgebied (waaronder de Waddenzee) en 35 met zowel culturele als natuurlijke waarden.