Peter van Zundert
Peter van Zundert

Grip op de knip met budgetcoach

In beeld brengen waar de problemen zitten en vervolgens een weg vinden om tot oplossingen te komen. Eigen regie is altijd het vertrekpunt. Het is in het kort de werkwijze van budgetcoach en schuldhulpverlener Peter van Zundert uit Den Burg.

Gemiddeld krijgt hij 15 tot 25 keer per jaar het verzoek van het Sociaal Team van de gemeente om Texelaars die in de schulden zijn gekomen te begeleiden. Dat varieert van mensen die er op tijd bij zijn tot mensen bij wie de problemen volledig boven het hoofd zijn gegroeid. Peter: "In eerste instantie probeer ik een beeld te krijgen van wat er speelt en vraag ik welke hulp iemand van mij verwacht." Wanneer iemand dusdanige schulden heeft dat deze niet meer binnen drie jaar zelfstandig zijn op te lossen, kan in overleg een verwijzing naar de Kredietbank een oplossing zijn. Een andere optie is dat iemand een bewindvoerder krijgt die de verantwoordelijkheid neemt over de financiële zaken, maar dat is het geval wanneer iemand het zelf niet aankan om de eigen financiën te regelen. Alles gaat uiteraard in overeenstemming met degene die het ondergaat.

In de meeste gevallen is er volgens Peter sprake van mensen die binnen drie jaar zelfstandig uit de schulden kunnen komen, maar dan wel coaching nodig hebben. "Dat zijn voor mij de meest intensieve trajecten. Ik ben géén bewindvoerder en ik ga ook niets overnemen. Iedereen heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Veel mensen willen dat ook alleen kunnen dat (tijdelijk) niet vanwege tal van redenen. Wel houd ik in de gaten of mensen goed met hun geld blijven omgaan. Daarbij kan ik 'streng' zijn als ik merk dat iemand ergens teveel geld aan uitgeeft, maar dat hoort bij coaching." Hij maakt ook afspraken met onder meer nutsbedrijven en woningcoöperaties om regelingen te treffen.

De oorzaken van schulden zijn divers volgens Peter. Ziekte leidt geregeld tot financiële problemen, evenals het in de bijstand geraken, niet goed met geld kunnen omgaan of andere problemen. "Het is meestal een signaal dat er iets niet goed gaat als enveloppen niet meer opengemaakt worden. Vaak zit daar dan weer een hele wereld achter." Volgens Peter is er al veel te winnen als kinderen van hun ouders leren hoe ze met geld moeten omgaan. "Ik zie regelmatig jongeren van in de twintig die dat toch onvoldoende hebben geleerd." Het doen van de eigen administratie is volgens de budgetcoach absoluut 'niet sexy', maar wel noodzakelijk. "Beschouw het als je eigen mini-bedrijf. Ga er op zijn minst aan het eind van het jaar een keer goed voor zitten om je administratie door te nemen en te bekijken waarop je eventueel kunt besparen. Een ander advies dat ik vaak geef, is om twee bankrekeningen te hebben. Een voor de vaste lasten en een voor je leefgeld." Mensen met voldoende eigen vermogen kunnen volgens Peter evengoed in de problemen komen. Zo werd hij laatst benaderd door iemand die in de gaten kreeg dat het leefpatroon iets te uitbundig was ten opzichte van de inkomsten. "Als coach help je dan ook om tot financiële oplossingen te komen. Een paar keer per jaar maken we het mee dat ondernemers financieel kopje onder dreigen te gaan, maar daar zijn andere trajecten voor."

Meer weten? Ga naar www.texel.nl/gripopdeknip. Hier vind je informatie, regelingen voor de smalle beurs, adviezen, een praktijkvoorbeeld en veelgestelde vragen.