Terhas en Merijn in de keuken van Het Cafeetje.
Terhas en Merijn in de keuken van Het Cafeetje. Foto:

Win-win-situatie in Het Cafeetje

"Het leukste vind ik om in de keuken te staan. Het bevalt mij heel goed bij Het Cafeetje. In het begin was het even wennen, maar het klikte wel meteen. En als ik een keer iets niet wist, kon ik het gewoon vragen", vertelt Terhas Ghidey Weldegebriel.

Acht jaar geleden kwam ze vanuit Eritrea via een asielzoekerscentrum in Almere in Oosterend terecht. Terhas wilde graag zo snel mogelijk aan het werk. Casper Landman, klantmanager van het Sociaal Team is samen met Terhas gaan onderzoeken wat haar mogelijkheden zijn om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Haar eerste doel was de taal onder de knie te krijgen. Na de inburgeringscursus heeft ze via De Bolder een taalstage gevonden bij Bistro 't Kerkckeplein. Hier heeft ze kunnen ontdekken waar haar interesses en kwaliteiten liggen. Een volgende stap was een proefplaatsing bij de Spar om te kijken of een betaalde baan al mogelijk was. Dat leidde nog niet tot betaald werk, omdat ze nog net niet zelfstandig genoeg aan de slag kon. Sinds februari werkt ze via De Bolder bij Het Cafeetje van eigenaar Marijn de Wolf. Een succes dat tot stand gekomen is door intensieve samenwerking van het Sociaal Team Texel, De Bolder, Siep Eldering van Vluchtelingenwerk, de verschillende werkgevers en natuurlijk de inzet van Terhas

Marijn erg blij met Terhas

Marijn van Het Cafeetje is maar wat blij met de aanwezigheid van Terhas. "Ze begon met een proefplaatsing en inmiddels werkt ze op contract. Terhas begon in de schoonmaak, maar ze is ook van enorme toevoeging in de keuken. Naast de bereiding van overheerlijke appeltaarten, brownies en koek, is Terhas verantwoordelijk voor een groot deel van de voorbereidingen in de keuken, zodat de rest van het keukenteam aan de slag kan, zodra ze er zijn", vertelt Marijn.

Terhas is duidelijk op haar gemak in de zaak aan de Kerkstraat in Oosterend. "Marijn is een leuke baas. Bovendien wordt mijn Nederlands steeds beter doordat ik hier altijd Nederlands praat natuurlijk." Het Nederlands gaat haar prima af en de communicatie verloopt dan ook soepel. "Natuurlijk was dat in het begin wel eens lastig, maar dat werd snel beter. Ik ben blij dat ze hier is komen werken. Voor Terhas is het werk goed te combineren met haar schoolgaande kinderen die op de Vliekotter zitten. We stemmen dat goed op elkaar af. Dat is voor beide partijen belangrijk" vervolgt Marijn. De samenwerking was voor allebei een spannende stap. Voor Terhas was het de eerste keer dat ze op Texel betaald aan het werk ging en voor Marijn de eerste keer dat hij zo'n samenwerking aan ging. "De ondersteuning vanuit De Bolder was prima. Nanda Meijer heeft dat proces begeleid en dat beviel uitstekend. Nu hebben we geen begeleiding meer nodig, maar wanneer we vragen hebben of tegen dingen aanlopen kunnen we nog altijd bij Nanda terecht. Op Texel hebben heel veel sectoren personeelsgebrek. Ik heb aan Terhas een hele goede kracht. Ik kan het andere ondernemers aanbevelen", legt Marijn uit. In totaal werkt Terhas achttien uur in Het Cafeetje. "En dat blijf ik graag nog heel lang doen." Samen bekijken ze hoe ze de baan na november gaan invullen. Er wordt onder meer gedacht aan een speciale Eritrese avond, zodat Terhas de Texelaars kennis kan laten maken met haar cultuur. "Het wordt onderdeel van een serie culturele avonden met eten die ik wil gaan organiseren. Terhas lijkt het ook heel leuk, dus we gaan hier samen een invulling voor zoeken", vertelt Marijn.

"Het wonen op Texel was in het begin lastig, maar ik vind het nu heel leuk. Dat komt ook zeker door mijn werk hier."