Ophef over water voor dijkversterking

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laat sinds deze week per schip zoet water aanvoeren naar Texel voor de versterking van de Waddenzeedijk.

Het hoogheemraadschap liet aanvankelijk water onttrekken uit een sloot benedenstrooms een stuw bij de Genteweg en uit een sloot benedenstrooms een stuw bij de Schansweg, maar dat riep veel weerstand op. De Texelse landbouw was allerminst blij met de situatie, omdat er geen zoetwater aan het eiland mag worden onttrokken en trok luid aan de bel bij Hollands Noorderkwartier. Het water wordt gebruikt om de grond van de dijkversterking te laten inklinken.

Afgelopen maandag stopte het hoogheemraadschap met het onttrekken, waarna werd overgeschakeld naar de aanvoer van zoet water per schip in de haven van Oudeschild. Dat water wordt opgeslagen in een bassin van Werner Dros aan de Rozendijk en naar de dijkversterking gebracht als het daar nodig is. Volgens een woordvoerder van het hoogheemraadschap is dat goedkoper dan het schip (de Grinza 7) in de haven te laten wachten tot al het zoete water eruit is. Volgens de woordvoerder is er op het moment driehonderd kuub water per dag nodig. Na de eerste week van juli wordt dat vermoedelijk minder. De Grinza kan zeshonderd kuub water aanvoeren. Het bassin is volgens Werner Dros afgedicht met klei, zodat de omgeving er geen last van heeft.

Het zat de Texelse landbouw hoog dat het hoogheemraadschap zichzelf ontheffing had gegeven en dat het water ook nog eens in een droge maand aan het eiland werd onttrokken. Volgens voorzitter Arnold Langeveld van LTO Noord kon Hollands Noorderkwartier dat moreel niet maken. LTO had ook het gevoel dat de klachten niet serieus werden genomen. Volgens het hoogheemraadschap werd het onttrekken van water goedgekeurd, omdat er sprake was van "overtollig brak water dat anders naar de Waddenzee zou worden gepompt." De zogeheten waterschapskeur (verordening met regels) biedt het hoogheemraadschap de mogelijkheid water te gebruiken voor eigen werken. De waterinname zou stoppen zodra het water niet meer over de laatste stuw naar het gemaal zou lopen. Afgelopen maandag werd het slootwaterpeil lager, waarna het onttrekken van het oppervlakte water werd beƫindigd.

Volgens het Hollands Noorderkwartier zijn de klachten van de landbouw wel degelijk serieus genomen, maar werd er bestuurlijk gekozen voor het gebruik van brak water uit de sloot dat voor de landbouw ongeschikt is. "Daarom werd de wens van LTO om te stoppen niet direct uitgevoerd wat leidde tot klachten." LTO benaderde zowel de dijkgraaf als de hoogheemraden om tot een andere situatie te komen. Om de grond van de dijkversterking in te laten klinken, is zoet of brak water nodig. Zeewater is daar niet geschikt voor.