Opperste concentratie bij Gitta Rommets.
Opperste concentratie bij Gitta Rommets. Foto: Job Schepers

Gezelligheid staat voorop bij buitenbiljarters

Bij Klif 23 in Den Hoorn is afgelopen weekend het Buitentoernooi biljarten gespeeld. Er werd gespeeld op drie tafels. Bij de dames is Christa Bakker librekampioen geworden. Gerard Appelman werd kampioen bandstoten en Dirk Bierhaalder uit Enkhuizen is librekampioen bij de mannen geworden.

Op zaterdag is het bandstoten gespeeld. In drie poules maken de deelnemers uit wie doorgaat naar de finale. Op tafel 1 is Sieme Jan Zijm oppermachtig, al moet hij tegen Ries Balk een remise toestaan. Op tafel heerst Gerard Appelman, al denkt Gosse Kruger lange tijd dat hij de partij gaat winnen. Deze hoop vervliegt wanneer Appelman een serie van tien neerzet, tevens de hoogste serie van de dag, en hiermee de partij naar zich toetrekt.

Op de derde tafel is het spannend tot de laatste partij. Uiteindelijk blijven er drie kanshebbers voor de finale over. Hans Peerdeman, Jack Bruin en Harm de Vries. Peerdeman verslaat De Vries, waardoor Bruin en Peerdeman moeten uitmaken wie naar de finale gaat. Bruin wint de onderlinge strijd met Peerdeman uiteindelijk met 1 punt.

In de finales wint Zijm van Bruin en ook van Appelman weet Bruin niet te winnen. De strijd om de felbegeerde titel gaat zodoende tussen Appelman en Zijm. Het blijft lang spannend. Appelman wint uiteindelijk met slechts één punt verschil.

Libre

Zaterdag is ook de dag van het libretoernooi bij de vrouwen. Christa Bakker is goed op dreef. Ze verliest alleen van Jannie Hartog. Hartog verliest de partij van Gitta Rommets. Berna Goënga draait een goed toernooi en weet al haar partijen te winnen, al wordt de partij tegen Rie Beets op slechts één punt beslist. De finale gaat uiteindelijk tussen Christa Bakker en Berna Goënga. Bakker wint, Goënga wordt tweede en brons is er voor Jannie Hartog.

Mannen

Hans Peerdeman die voor het eerst mee doet komt zondag ver en wint al zijn partijen in het libretoernooi voor de mannen. Maar tegen Gerard Appelman verliest hij. Appelman speelt in die partij een serie van vijftien caramboles. Dit is ook meteen de hoogste serie van de dag.

Judo Vriens, de kampioen van 2017 moet er aan geloven tegen Joost Groeskamp, waar laatstgenoemde de partij met een serie van acht naar zich toe trekt. Gosse Kruger moet zijn meerdere erkennen in Sieme Jan Zijm. Dirk Bierhaalder is te sterk voor Gerard Appelman, waardoor de finale gaat tussen Bierhaalder en Zijm. Het wordt een spannende strijd. Tot de laatste bal gaat het gelijk op en de wedstrijd eindigt in een remise. Hierop wordt nogmaals gespeeld en ditmaal slaat Bierhaalder toe. Hij wint het toernooi, voor Zijm en Appelman.

Al met al een geslaagd toernooi, waarbij de gezelligheid voorop stond, stelt de organisatie tevreden vast. Rond 19:00 ontvingen de kampioenen hun prijs, waarna het nog lang gezellig bleef op Klif.

Afbeelding