Ruud Dros bij de sleutelmachine van Govers.
Ruud Dros bij de sleutelmachine van Govers. Foto: Jeroen van Hattum

"Je doet veel mensenkennis op"

Het was aanvankelijk bedoeld voor een paar maanden als vakantiebaantje. Ruud Dros vond het wel leuk om met gereedschappen te werken, dus ging hij als 19-jarige graag aan de slag bij destijds de ijzerwinkel van Bob Bakker.

Dat was deze week veertig jaar geleden, dus werd er een jubileum gevierd bij Govers aan de Spinbaan in Den Burg. De vakantiebaan van een paar maanden werd wat langer, Ruud trad in vaste dienst en bleef werkzaam bij het bedrijf. "Ik had ook interesse in het bankwezen, maar het was destijds bij de banken geen beste tijd, dus het was lastig om daar aan een baan te komen. Ze zochten in die tijd bij wijze van spreken een 18-jarige met twintig jaar ervaring."

Werken in de winkel leidde tot het besef dat omgaan met mensen in een winkel eigenlijk ook veel aantrekkelijker was dan een beroep tussen vier muren. "Je leert een hoop mensen kennen en je doet veel mensenkennis op. Je leert hoe je het beste met de ene dan wel de andere klant moet omgaan. Dat kan nogal van elkaar verschillen. Het is mooi als mensen blij zijn met wat je doet. Laatst had ik een klant die beloofde mij ergens mee te helpen, omdat ik hem ook goed had geholpen." Ruud begon in eerste instantie in de winkel aan de Wilhelminalaan (op de plek waar nu de Aldi is) en ging in de jaren negentig mee naar de huidige locatie aan de Spinbaan. De naam wijzigde tussendoor van Bakkers IJzerhandel in het huidige Govers.

Een van de specialiteiten van Ruud is de sleutelmachine waar duplicaten van sleutels worden gemaakt. Dat is eigenlijk al vanaf het begin van zijn loopbaan min of meer zijn werkterrein. "Een monteur gaf destijds aan dat hij er niet veel voor voelde om met dat apparaat te werken, waarna ik ermee aan de slag ben gegaan. Dat is daarna altijd zo gebleven." In de begintijd was het gewoon ter plekke in de praktijk leren hoe alles werkte. "Daar staat de kassa, kreeg je te horen en daarna kon je aan de slag." Hij doet het werk nog steeds met veel plezier. "Dat is ook met dank aan de collega's, dat is wel zo belangrijk."