Jonna van den Wijngaard, Julia Schot, Asha Zijm en Rianne van Dee.
Jonna van den Wijngaard, Julia Schot, Asha Zijm en Rianne van Dee. Foto: House of Dance

Vier Texelse meiden naar wereldkampioenschap streetdance

Vier Texelse dames, Jonna van den Wijngaard, Julia Schot, Rianne van Dee en Asha Zijm, doen eind augustus mee aan de wereldkampioenschappen streetdance en hiphop in het Schotse Glasgow.

Ze moesten zelf in eerste instantie even wennen aan het idee dat ze naar het WK gaan. Het dansteam waar de vier Texelse dames in zitten, deed in april aanvankelijk mee aan het NK streetdance en hiphop in Druten en dat leidde tot een vierde plaats. Dat gaf toegang tot de Europese kampioenschappen in het Duitse Kalkar. Daar werden de dames opnieuw vierde waarmee ze zich kwalificeerden voor de wereldkampioenschappen die van 23 tot en met 26 augustus worden gehouden.

Dat betekent de komende weken veel oefenen en geld binnen halen om alle kosten voor de trip naar Glasgow te kunnen betalen. De vier zitten in de dansgroep 2Crew4You in Den Helder. Het team bestaat uit dertien meiden uit diverse plaatsen in Noord-Holland. De groep wordt gecoacht door Whitney Valk van dansschool House Of Dance in Den Helder.

De dames zijn volop bezig om het geld bij elkaar te krijgen. Er worden onder meer optredens gegeven om geld bij elkaar te krijgen en ze staan de komende weken op de markt van De Krim in De Cocksdorp om het WK onder de aandacht te brengen. Het team heeft ook een eigen doneerpagina aangemaakt op hun site www.house-of-dance.nl/wk-2crew4you om de deelname te betalen.

Het WK wordt georganiseerd door de UDO (United Dance Organisation), een internationale dansbond die tien jaar geleden werd opgericht om hiphopdansen en streetdance verder te ontwikkelen. Het oefenen vindt de komende weken plaats in Den Helder.

"De vorige keer voor het EK was het al vrij intensief om een goede conditie te krijgen. We moesten toen veel extra bewegingen oefenen." Het WK betekent dat vrijwel alles tot in de puntjes verzorgd moet zijn. Een meervoudige jury let onder meer op de uitvoering, maar ook op de kleding, stijlen, techniek, creativiteit en de uitstraling. De muziekkeuze vraagt ook de nodige aandacht; liedjes waar scheldwoorden in voorkomen leveren bij voorbaat strafpunten op.

Jonna (17), Julia (19), Rianne (19) en Asha (16) hebben er hoe dan ook zin in om de krachten te meten met dansteams uit andere landen. "We zijn eerder dit jaar onbevangen begonnen aan het NK en het EK en dat waren we nu ook eigenlijk ook van plan voor het WK."