"Meedenken en hulp bij leggen contacten"

Gemiddeld één keer maand komen bestuursleden Mark Poldner, Jan Frederici en Marius Kikkert en Ria Manse (secretariaat) bij elkaar als bestuur van STIFT om over aanvragen te praten.

In de praktijk zijn ze wel langer met het fonds bezig. Als er een aanvraag komt, proberen ze al in een vroegtijdig stadium betrokken te raken om een steentje bij te dragen en te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor financiering. "We hebben al geregeld mensen met elkaar in contact kunnen brengen en het helpt ook vaak als STIFT een subsidie toekent. Dan zijn andere partijen vaak ook bereid een bijdrage aan een project te geven."

Het fonds werd in 2009 opgezet om een rechtstreekse koppeling te maken tussen de toeristenbelasting en investeringen in het toerisme op Texel. Daarvoor werd inmiddels tot twee keer toe een contract met de gemeente afgesloten. Het huidige contract loopt eind dit jaar af. STIFT en gemeente zijn inmiddels bezig met een evaluatie. De bestuursleden laten zich desgevraagd over de toekomst nog even niet uit, maar laten wel doorschemeren tevreden te zijn over de resultaten die worden bereikt.

Het fonds kende in 2015 een knik, nadat het toenmalig bestuur opstapte na een verschil van inzicht met de gemeente. De laatste wilde STIFT voorzien van een Raad van Toezicht, het vorige bestuur wilde niet verder gaan dan een Raad van Advies, Het werd een Raad van Toezicht die de algemene lijnen van het gevoerde en nog te voeren beleid bewaakt en er kwam een investeringsstrategie waarin op hoofdlijnen de voorwaarden zijn beschreven.

Het bestuur van STIFT is tevreden over de constructie. Poldner: "Het houdt je scherp, je hebt een partij om mee te sparren en je weet dat je gecontroleerd wordt." De beslissing om wel of geen geld toe te kennen, ligt in handen van de drie bestuursleden. "We kunnen daar wel achteraf op worden aangesproken, maar die beslissingen liggen bij ons." De Raad van Toezicht bestaat uit voorzitter Kees van Turnhout, Henk Weyschede (opvolger van Jan Lancee), Jolanda Kamphuis en wethouder Hennie Huisman namens burgemeester en wethouders.

Het bestuur hield de eigen operationele kosten om het fonds te laten functioneren volgens het accountantsverslag in 2017 op €8092,- waarvan €5750,- voor het secretariaat en €1258,- voor onderhoud aan de site. "De operationele kosten mogen tien procent van het totaal zijn. Daar blijven we ruim onder en het is een sport om dat ook zo te houden."