Extra krediet dijkversterking

Het college besluit de raad voor te stellen om een krediet van €85.000 aanvullend beschikbaar te stellen voor de dijkversterking rond het NIOZ.

In 2017 is door het Hoogheemraadschap op verzoek van het NIOZ besloten om de dijkversterkingsplan rond het NIOZ aan te passen op een manier dat het NIOZ binnendijks komt te liggen. Deze binnendijkse variant kost €7,5 miljoen meer dan het oorspronkelijke plan. Daarom hebben het Ministerie van I&M, het NIOZ, het HHNK en de gemeente toegezegd een extra bijdrage te leveren. Voor de gemeente was die bijdrage begroot op €0,8 miljoen en door de gemeenteraad van Texel is dat bedrag op 19 april 2017 goedgekeurd.

Voorjaar 2018 heeft het HHNK het voorlopig ontwerp (VO) vastgesteld. Dat VO is uitgevraagd bij Combinatie Texel. Zowel het ontwerp als de aanbieding zijn zeer kritisch bekeken, maar uiteindelijk resteert er toch een tekort van €0,8 miljoen. De gemeentelijke bijdrage wordt daardoor €85.000 hoger dan begroot. Gezien het grote belang van het NIOZ voor Texel heeft het college ingestemd met deze bijdrage en verzoekt de raad om de middelen beschikbaar te stellen.