Schapen op de Hoge Berg.
Schapen op de Hoge Berg. Foto: Jeroen van Hattum

Eigen vereniging van boeren op Hoge Berg

Vijf Texelse agrariërs op De Hoge Berg hebben zich verenigd in de nieuwe Agrarische en Natuurvereniging De Hoge Berg. Ze willen ermee een bijdrage leveren aan het gebied en de kleinschalige bedrijven op de Hoge Berg.

De nieuwe vereniging bestaat uit Jacob-Jan Zijm, Jan Willem Bakker, Lennart Witte, Henk Kikkert en Jan van der Star. Zij maakten deze week de oprichting bekend. Volgens een persbericht hebben zij de handen ineen geslagen voor het versterken van natuur, landschap en cultuurhistorische waarde van de Hoge Berg.

"Onze bedrijven zijn daarvan een wezenlijk onderdeel. Wij staan als vierde– tot achtste generatie in een oude traditie met de schapenhouderij, zoogkoeien en kaasmakerij. Het zijn onze voorouders, die ervoor gezorgd hebben, dat het gebied zo mooi is geworden. We willen bedrijf en gebied intact doorgeven aan onze kinderen."

De vijf geven aan zich één te voelen met hun beroep. "Daarin zijn we verantwoordelijk voor het landschap, de dieren die we in beheer hebben, maar ook de verdere ontwikkeling van de natuur op de Hoge Berg: vogels en insecten, planten en grassen. Dát is onze passie. Duurzame economische agrarische activiteit, in evenwicht met milieu, dierenwelzijn, voedselveiligheid en een verantwoord beheer."

De bedrijven op de Hoge Berg krijgen volgens de nieuwe agrarische en natuurvereniging een extra basis met de subsidie van het Waddenfonds, in vervolg op de Gebiedsvisie van de Gemeente uit 2016. "Met die armslag zorgen we ervoor, dat bezoekers aan de Hoge Berg op een verantwoorde en doorleefde manier genieten van het erfgoed, zoals dat nu al voor velen een plek is om naar terug te keren, te genieten en bij te tanken."

"Er is een groeiende groep consumenten, die hoge eisen stelt aan de productie, vanaf het eerste moment in de keten. Met een 'Keurmerk Hoge Berg' willen we deze kritische consument van morgen informeren, inzicht geven, en overtuigen van de duurzaamheid van onze bedrijfsvoering." Volgens de nieuwe vereniging moeten en kunnen agrarische doelen met natuurdoelen worden verenigd. "We hebben initiatieven genomen om de stand van de weidevogels te verbeteren. Dat zal onder andere het gebruik van ruige stalmest vragen, en het terugbrengen van kunstmest tot waar het echt niet anders kan. We experimenteren met het inzaaien van geneeskrachtige kruiden om oorspronkelijke waarden terug te brengen, en wellicht het medicijngebruik terug te dringen. En we zijn ook bereid om de projecten waarin we participeren, te laten monitoren op resultaat. Juist de kleinschalige bedrijven op De Hoge Berg bieden alle kansen voor een duurzame toekomst."

De vereniging hoopt ook op zekerheden op de lange termijn. "De discussie over de toekomst van de Hoge Berg loopt de afgelopen jaren niet altijd even soepel. De beheerplannen en bijbehorende voorwaarden van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, knellen op onderdelen met onze bedrijfsvoering. En we pleiten voor een reële vergoeding van onderhoudswerkzaamheden aan tuinwallen en kolken. Er is op tal van fronten beweging, zowel op Texel als bij de Provincie. In reactie op onze zienswijze gaven Gedeputeerde Staten vorig najaar aan, dat een gebiedsbeschrijving zal worden aangescherpt, als basis voor verdere afspraken met terreinbeheerders en boeren. De Hoge Berg maakt onderdeel uit van het 'Verkenningsjaar."