Meer toezicht op

zelfstandige OSG

Als het aan het college ligt, wordt de OSG in Den Burg per 1 september 2018 overgedragen aan een nog op te richten stichting voor openbaar onderwijs. Volgens het college valt de school na 1 september 2018 onder een Raad van Toezicht met een breed onderwijskundig netwerk.

De raad krijgt een voorstel voor verzelfstandiging van de school voorgelegd, waarna daar op 18 juli een besluit over wordt genomen. Dat is woensdagmiddag op het gemeentehuis bekendgemaakt. Het betekent dat de school dan vanaf 1 september 2018 bestuurlijk niet meer onder de gemeente valt. Volgens het college zijn er ook afspraken gemaakt met andere schoolbesturen, waaraan de OSG als zelfstandig partner deelneemt. Dat zijn Scholen aan Zee, Stichting samenwerkingsschool en het ROC). In de Raad van Toezicht komen zowel mensen van Texel als van de overkant. "De exacte namen kunnen we nog niet bekend maken op dit moment, maar het is onder meer één die hoog in de VO-raad (voortgezet onderwijs) zat en de ministers nog kent en hierdoor korte lijntjes heeft", vertelde burgemeester Michiel Uitdehaag. Ze zullen zowel inhoudelijk als financieel de school gaan leiden. Onder de RVT komt een directeur bestuurder. Deze rol wordt ingevuld door Marcella Engbrenghof die nu nog rector is.

Tijdens de bijeenkomst op het gemeentehuis werd ook uitgebreid stilgestaan bij het onderwijs op de OSG. Er ontstond vorige week onrust toen bleek dat twintig procent van de leerlingen herexamen moet doen. "Wij zijn daar ook niet blij mee en gaan sterk analyseren wat er gebeurd is. Wel wil ik benadrukken dat het nog geen definitieve cijfers zijn. Morgen zitten de herexamens er voor iedereen op en er is een grote groep die in eerste instantie slechts op één of twee tienden een herexamen had", vertelde Engbrenghof.

Gepersonaliseerd leren

De rector geeft aan de zorgen van ouders zeer serieus te nemen, maar legt wel uit dat er een verschil zit tussen gepersonaliseerd leren en bepaalde andere veranderingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. "Er zijn ouders die aangeven dat hun kind zelden een vakdocent zag bij de Hogeberguren. Het klopt dat wanneer leerlingen op maandag wiskunde hebben gehad, er soms pas woensdag een vakdocent beschikbaar was. We gaan dat met ingang van het nieuwe schooljaar veranderen. Er komt een zogenoemd vlekkenrooster met twee keer dertig minuten instructie en twee keer dertig minuten hogeberguren. Maar doordat bijvoorbeeld klas 3ha, 3hb en 3hc allemaal twee instructie-uren hebben, zijn er daarna van zes vakken vakdocenten aanwezig. De leerling zit vervolgens dus bij een docent waar hij of zij voor gekozen heeft. Verder volgt er meer toezicht om te zorgen dat de leerlingen ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Die controle is niet altijd goed geweest." Meer op pagina 11.