"Blijf binnenlopen op OSG"

"Niet alles gaat goed. We zijn constant bezig om een brede, kwalitatief goede school voor het eiland te behouden. Ik blijf ouders op het hart drukken, blijf met de school in gesprek wanneer er zorgen, vragen of klachten zijn", stelt Marcella Engbrenghof.

Het gesprek over de verzelfstandiging van de OSG (zie pagina 1) ging zeker net zozeer over de gang van zaken op de OSG als over de verzelfstandiging. Engbrenghof stelt dat er in samenspraak met de ouderraad, medezeggenschapsraad en de leerlingenraad goed gekeken wordt naar wat zij graag anders zouden willen zien. Ook zijn deze groepen betrokken bij de totstandkoming van het toezichtkader voor de Raad van Toezicht voor de zelfstandige OSG.

"Er zijn veel veranderingen doorgevoerd en dat is niet even makkelijk voor iedereen, ook niet voor alle docenten. Maar docenten die het lastig vinden, krijgen extra begeleiding en coaching. Maar er komt wel een moment dat ze zich aangepast moeten hebben. Anders moet je op een gegeven moment ook besluiten uit elkaar te gaan", vertelde Engbrenghof op de bijeenkomst die gehouden werd in het gemeentehuis. Hoe de samenwerking met de andere scholen er precies uit gaat zien, wordt momenteel uitgewerkt. "Die samenwerking was er al, maar nu worden de afspraken ook goed op papier gezet. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan administratieve en personele samenwerkingen", legde burgemeester Uitdehaag uit. Met het ROC wordt onder meer samenwerking gezocht in de Technische Campus en het Nautisch College. "Wij merken dat er steeds meer gebrek komt aan technische mensen en dat er ook steeds meer leerlingen wel die kant weer op willen. Wat wij hier aan middelen hebben, hebben ze op de technische campus in het groot. Voor de ROC heeft dat als voordeel dat er uiteindelijk meer leerlingen voor een technische vervolgopleiding kiezen. En wij hebben meer mogelijkheden op technische educatie. Hoe we het precies gaan invullen moeten we uitzoeken. Of dat één dag per week wordt, of een maand per jaar, dat is nog niet helemaal bekend. Maar dat het er komt wel, stelde Engbrenghof tevreden vast.

De kritiek van ouders die ze de laatste tijd meekrijgt, gaat niet langs de rector heen. "En dat doet pijn. Ik hoop wel dat ouders echt naar ons toe blijven komen. We geven ook rondleidingen, ouders kunnen zich daarvoor aanmelden. We doen ook echt wat met de geluiden die we binnenkrijgen. De pilot met het koffiemoment voor ouders en leerlingen begon veelbelovend, maar de belangstelling zakte weer wat af. Ook omdat ouders niet altijd op woensdag konden. Daarom gaan we dit komend jaar ook op andere dagen doen, wellicht met thema's."