Wat ik zeggen wou

Klifhanger

Zoals een voetbal erslag niets is zonder de namen van de [scorende] voetballers, zoals een verslag van een politiek debat niets is zonder de namen van de politieke partijen, zo is in mijn ogen een verslag over Klifhanger niets zonder de namen van de kunstenaars en de titels van hun werk. De meeste kunstenaars hebben maanden gewerkt om een uniek beeld te maken omtrent het thema 'erfgoed' en verdienen mijns inziens een beetje meer aandacht voor hun werk. Vandaar dat ik met dit stukkie tekst een lans wil breken voor de kunstenaars van deze editie van Klifhanger, waarvan het werk nog een laatste weekend te zien is. Helaas heb ik [nog] niet al het werk kunnen zien, daarvoor mijn excuses aan collegae kunstenaars, maar bij deze dus een kleine greep uit de editie van Klifhanger 2018.

'Erfgoed' is een prachtig thema, dat op vele manieren opgepakt is. Een aantal kunstenaars belicht het Texels erfgoed letterlijk in diverse boerenschuren, of verwijst juist naar non-materieel erfgoed, zoals 'skemere' van Mare Hilstra, Friso Wiersma en Ashok Bhadra. Anderen verwerken de materialen die op het erf aanwezig zijn tot een beeld, zoals 'Meierblis' van Martine Arrebout en 'zonder titel' van Trudy Oosterhuis. Jan Blank vangt het symbool van de Texelse architectuur, de skeepeboet, in zijn lichtgevende 'Schapenboet'. Dagmar Drew geeft een weergave van haar autobiografische erfgoed in verf, woorden en film. Kees Boevé bouwde motel 'Moeilijk'. De historie van Texel is onderzocht en [kritisch] vormgegeven door de blikvanger van Klifhanger18, namelijk de 'Vloot' van Erik Alkema, of geabstraheerd door Ton Kalle's 'de terugkeer van de vliegende Hollander' of uitgewerkt tot 'Allodium', een betoverend lichtspel van Marcella Kuipers in een lokaal van de Drijverschool. Tevens heeft een aantal kunstenaars het thema op speelse wijze benadert. Zo kun je je laten verrassen, na een korte wandeling door het weiland, door de fantasierijke fossielen van Ingrid Davids in de sneeuwklokjes kwekerij, of ontdek je een dierbare herinnering van Coby Bremer in haar installatie 'langs het tuinpad van mijn oma'. Ondergetekende bekeek 'erfgoed' vanuit een filosofisch perspectief. In 'omhels', een installatie van schapenwol in de boet van Ruud Bakker, stel ik de vraag "Zijn we ons [nog] bewust van die oeroude erfenis die ons laat weten dat er schoonheid en rijkdom zit in stilte, troost en contemplatie of geven we door aan de volgende generatie dat de essentie van ons menszijn zit in succesvol en populair en rijk zijn?".

Laat u verrassen door de diversiteit aan kunstuitingen tijdens het laatste weekend van Klifhanger2018. Een flink aantal beelden is al waar te nemen vanaf de fiets, vanuit de auto of ouderwets lopend met de benenwagen. Tip: verdeel de kunstwerken niet te snel in 'mooi en niet mooi' maar laat de kunst je geest prikkelen en onderzoek het thema zelf. Wat betekent erfgoed voor jou als kijker?

Erick Voortman
Den Burg