Martin van der Vlist
Martin van der Vlist Foto: Job Schepers

'Met alleen zeuren

komen we niet verder'

De Texelse Courant heeft een nieuwe columnist, de 18-jarige Martin van der Vlist uit Oosterend. In zijn eerste column laat hij zijn licht schijnen over de commotie rond de examenuitslagen op de OSG.

Wie mij een beetje kent zal al snel weten hoe erg ik van discussiëren en tegen de stroom ingaan hou. Of zoals mijn voorganger Elias Marseille zou zeggen: Het is áltijd Martin tegen de rest. Hoewel dat eerder regel dan uitzondering is, ben ik het heel soms, een heel enkel keertje, zélfs met Elias eens. Zo kwam ik op Facebook een oproep van Elias tegen. Er was ophef ontstaan over de slagingspercentages van de OSG. Zoals altijd, als er op de OSG iets gebeurt duikt half Texel er bovenop. Deze keer ging het erover dat op het vwo vrijwel iedereen geslaagd is (ook ik ben één van die gelukkigen) en op het vmbo en de mavo het grootste deel van de leerlingen niet in één keer geslaagd is. Als je dit vergelijkt met voorgaande jaren is dit inderdaad een dramatisch jaar voor de OSG. Meteen heel Texel aan het moddergooien naar de OSG, alles valt te wijten aan het nieuwe systeem dat voor vwo'ers wel zou werken en voor vmbo'ers niet.

Nou zit hier zeker een kern van waarheid in. Vwo'ers zijn meer gemotiveerd en kunnen ook zelfstandiger werken. Ze kunnen zichzelf dus prima redden in het systeem van gepersonaliseerd leren. Op de lagere niveaus is er een stuk meer begeleiding nodig en in het nieuwe systeem krijgen ze die een stuk minder. Maar, merkte Elias terecht op, het heeft geen zin om alleen maar te zeiken over de OSG. We moeten de OSG constructief steunen en in gesprek gaan. Van alleen moddergooien wordt niemand gelukkig. Daarnaast kun je je afvragen in hoeverre alles te wijten is aan het nieuwe systeem zelf. Lag het bijvoorbeeld niet ook aan leerlingen zelf die niet vooruit te branden waren? Zijn de leraren en leerlingen wel goed afgestemd op het gepersonaliseerd leren? Krijgen de leerlingen voldoende begeleiding? Zo niet, dan ligt hier een grote taak voor de OSG. Als dit echter wel het geval is kun je de vraag stellen waar het dan wel aan lag. Als er écht geen andere redenen voor gevonden worden kun je pas stellen dat er iets hapert aan het systeem. Ik heb er zo mijn vraagtekens bij of iedereen die op social media verontwaardigd reageerde hier wel bij heeft stilgestaan. We moeten met z'n allen de OSG wel een eerlijke kans geven met het nieuwe systeem te werken. Met alleen zeuren komen we uiteindelijk niet verder. Ik hoop trouwens van harte dat iedereen die een herexamen heeft gemaakt alsnog geslaagd is! Dat zou meteen de slagingspercentages opkrikken.

Martin van der Vlist

Afbeelding