Arnold Langeveld bood Adnan Tekin een petitie aan tegen uitbreiding van het Nationaal Park.
Arnold Langeveld bood Adnan Tekin een petitie aan tegen uitbreiding van het Nationaal Park. Foto: Jeroen van Hattum

"Niet tornen aan verhouding, wel kijken naar herbegrenzing"

Gedeputeerde Adnan Teking (natuur en milleu) van de provincie Noord-Holland gaat niet tornen aan de vastgelegde verhouding tussen landbouwgebied en natuurgebied op Texel.

Dat liet hij weten tijdens overleg dat hij vrijdag in Hotel Texel met de landbouwsector had. De provinciebestuurder is wel bereid om naar herbegrenzing binnen de bestaande verhoudingen te kijken en noemde in dat geval concreet het Hogeberggebied. Als de betrokkenen daar zelf met oplossingen voor de al jaren spelende problematiek komen, is hij bereid om de anderhalf miljoen euro in het streekfonds vervroegd uit te geven. Tekin herhaalde daarmee een toezegging die zijn collega gedeputeerde Jaap Bond in 2015 ook al deed bij een bezoek aan Texel. Vijf agrariƫrs hebben zich daar afgelopen week verenigd in de nieuwe Agrarische en Natuurvereniging de Hoge Berg.

Arnold Langeveld, voorzitter van LTO-KAVB afdeling Texel, vroeg de gedeputeerde steun voor de plannen om in de toekomst in de winter overtollig regenwater te gaan opslaan in diepere grondlagen. Dan kan daar 's zomers een beroep op worden gedaan als er een tekort aan zoet water is. Een bureaustudie wees uit dat er mogelijkheden zijn, het vergt alleen de nodige investeringen. Water zit in de beleidsportefeuille van gedeputeerde Cees Loggen, maar Langeveld vroeg Tekin de plannen ook te steunen als het onderwerp bij de provincie aan de orde is.

De Texelse landbouw pakte de gelegenheid Tekin te laten zien wat de sector allemaal doet en wat er zoal wordt ontwikkeld. Texelse producten kwamen aan de orde, proeven met 'niet-kerende grondbewerking' waarbij tijdens het bewerken van het land alleen de dunne bovenlaag wordt losgemaakt en de hightech mechanisatie in de agrarische sector.

Langeveld maakte woordelijk ook wat uitstapjes naar het onderwerp natuur en de gevolgen daarvan voor de landbouw. Hij trok een vergelijking met de Randstad waar veel ruimte in gebruik is, waardoor bewoners naar elders uitwijken voor natuur. "Maar daar heeft de landbouw hier vervolgens last van, voor ons gevoel hebben we door de jaren heen veel ingeleverd ten behoeve van de natuur."

De gedeputeerde was onder de indruk van wat er allemaal getoond werd. Hij hield een pleidooi dat landbouw en natuur los komen van de 'wij-zij-verhouding' maar samen optrekken, omdat ze veelal in hetzelfde schuitje zitten. "Als het met bijvoorbeeld de bodem slecht is gesteld, heb je daar allebei last van."