Joram Timmerman
Joram Timmerman Foto: Wouter Bakker

"Curaçao is mooi, maar er is maar één echt eiland"

Joram Timmerman begon in maart met misschien wel de grootste uitdaging uit zijn leven. Nu, ruim twee maanden later, zijn de reacties op zijn Kook Atelier in de Gravenstraat in Den Burg louter positief. Hoog tijd om eens een kijkje te gaan nemen bij de chef-kok.

Joram legt uit wat het Kook Atelier bijzonder maakt: "In de eerste plaats zijn we gewoon een restaurant. Maar waar je bij veel restaurants van tevoren weet wat je gaat eten, is dat bij ons niet het geval. We werken met seizoensproducten. Als de gast binnenkomt, krijgt hij direct een amuse en een drankje. Daarna kunnen ze aangeven of ze vier, vijf of zes gangen willen. Dit kan gecombineerd worden met een wijnarrangement. Bij de ingrediënten is 'van boer tot bord' het devies. Wat de ene dag uit de grond komt, willen wij de volgende dag op het bord van de gast hebben. Daarom is het menu dus ook aangepast op de tijd van het jaar en zal het steeds beetje bij beetje veranderen, omdat de producten dat ook doen."

Na de start in februari, werden er nog wat kleine dingen aangepast. "We werken in zoverre met een menu dat de gasten nu wel kunnen zien welke seizoensproducten en ingrediënten gebruikt worden. Een menu in kernwoorden dus. Verder passen we het menu per maand aan. Dan weten terugkerende gasten beter waar ze aan toe zijn. We merkten dat er behoefte was aan duidelijkheid. Uiteraard houden we wel rekening met allergieën en bepaalde dieetwensen."

De eerste maanden zijn Joram en zijn team uitstekend bevallen. "De reacties zijn zo enthousiast. Het was enorm spannend, maar het team klikte meteen. We voelen elkaar aan en dat maakt de samenwerking soepel. We werken met maximaal vier man. Een klein team, maar dat is een bewuste keuze. Met Lars in de keuken naast me en met Thera hebben we een gastvrouw van de buitencategorie. Niet alleen haar kennis van de producten en de wijnen, maar ook de manier waarop ze met de gasten omgaat. We waren aanvankelijk alleen vrijdag, zaterdag en zondag open, maar vanwege de grote belangstelling is de donderdag daar al aan toegevoegd.

Volgens Joram is een bezoek aan het Kook Atelier echt een avond genieten. "We hebben echt een huiskamerrestaurant op niveau. De knusse setting in combinatie met het format, maakt dat men hier echt een avond zoet is. Niet gewoon even eten, maar een avond genieten van elkaar."

Niet alleen de samenwerking in het restaurant verloopt prima, ook buiten de muren van het restaurant worden de krachten gebundeld. "We zitten hier in de straat met meerdere uitstekende restaurants en we proberen elkaar te versterken. Je hebt er niets aan om elkaar tegen te werken. Je moet de krachten bundelen. We doen allemaal iets anders en dus zit je elkaar ook niet in de weg."

De passie voor koken werd hem met de paplepel ingegoten: "mijn vader Jan Wolter was jaren chef-kok in hotel Opduin. Zodoende stond ik al op mijn vierde met een koksmuts en een te grote koksbuis met opgerolde mouwen koekjes te bakken in de keuken van het hotel. Ik vond het geweldig om hem te helpen. Daarna volgde de pubertijd en ging de aandacht meer uit naar andere dingen, zoals dat bij iedere opgroeiende jongere gaat."

De liefde keerde echter al snel weer terug en Joram timmerde flink aan de weg. Op Texel kwam hij voor het eerst werkmatig in aanraking met koken op hoog niveau. "Vanaf dat moment wilde ik het liefst alleen nog maar met heel goede en verse producten werken. Ik heb in het buitenland meer ervaring opgedaan bij grote hotelketens in Oostenrijk, België en op Curaçao, steeds meer in leidinggevende functies waarbij ik keukens van enorme hotels aanstuurde. Maar mijn hart ligt op Texel. Curaçao is mooi, maar er is maar één echt eiland. Die liefde voor het eiland zit voor een groot deel ook in de mooie lokale producten. De zee geeft, het land geeft en wat te denken van het lamsvlees om zo maar wat te noemen."

Ondanks het drukke leven, probeert hij nog echt van Texel te genieten: "Als het restaurant gesloten is, ben ik veel bezig met het menu en de administratie. Toch proberen Valerie (Jongeneel, vriendin van Joram red.) en ik de maandag vrij te houden. Tijd voor elkaar is erg belangrijk, anders leef je totaal langs elkaar heen. Het liefst gaan we dan naar het strand. Dan lopen we de strekdam op en zoeken daar verse mosselen die nog bij het strandhuisje bereid worden. Verser en lekkerder dan dat ga je ze echt niet vinden. Dat is het ultieme genieten."

Joram geeft aan nog iedere dag bij te leren, ondanks dat het al zo goed gaat. Meer weten over Joram en zijn restaurant? U vindt het hele interview vanaf maandag op de website van TOP.