Afbeelding
Foto: Archief Texelse Courant

OSG gaat resultaten van uitslag examens uitgebreid analyseren

De OSG gaat uitgebreid analyseren hoe het komt dat van de 257 eindexamenleerlingen 54 leerlingen een herexamen hebben en 21 leerlingen definitief zijn gezakt.

Dat heeft rector Marcella Engbrenghof in een eerste reactie laten weten. "We willen zien waar het aan gelegen heeft, zodat we daar op kunnen insteken." Volgens de rector had het vwo goede resultaten (hoge cijfers, één herexamen en één gezakt), maar de mavo juist helemaal niet. Daar moeten van de 75 eindexamenleerlingen 26 leerlingen herkansen om alsnog hun diploma te halen en vijf leerlingen zijn definitief gezakt.

Engbrenghof kan, gevraagd naar een relatie tussen de resultaten en het gepersonaliseerd leren, niet direct een pasklaar antwoord geven. "Ik kan nog niet zeggen 'ja, daar heeft het aan gelegen' of 'nee, daar heeft het niet aan gelegen'. Het gepersonaliseerd leren is nu nog vooral ingevoerd in de onderbouw."

Volgens de rector kan er meer meespelen in de resultaten zoals de wisselingen van docenten bij vakken. Er zijn bij bepaalde vakken niet altijd docenten beschikbaar om les te kunnen geven. "We hadden tijdens de eindexamens ook leerlingen die de examens niet af hadden. Sommige leerlingen beginnen langzamer te schrijven, waardoor het niet lukte om op tijd klaar te zijn. Dat is ook een signaal dat we moeten meenemen."

De hoop is dat een flink deel van de leerlingen met een herexamen alsnog hun diploma weten te halen. "Zij worden goed begeleid. Ze zijn woensdag op school geweest, we hebben gekeken waar ze het beste in kunnen herkansen en daar worden ze nog in bijgespijkerd."

Op de oproep van deze krant om foto's van geslaagde leerlingen in te sturen, is goed gereageerd. Een collage van al deze foto's staat volgende week vrijdag in de Texelse Courant.