Boswachter Eckard Boot op stap door Waalenburg met mensen van de pers en de provincie.
Boswachter Eckard Boot op stap door Waalenburg met mensen van de pers en de provincie. Foto: Gerard Timmerman

"Koeieblommen en addertong"

Zijn grootvader verraste zijn oma met "koeieblommen" uit Waalenburg, kleinzoon Eckard, de vijfde generatie Boot die bos(vogel)wachter voor Natuurmonumenten, laat de harlekijn orchis zoals hij officieel heet, ongemoeid.

Net als addertong, melkkruid, goudkopje, schorrenzoutgras en andere planten die goed gedijen in de ziltige grond van Waalenburg.

Tijdens een rondleiding door Waalenburg konden pers en medewerkers van de provincie de natuur in dit gebied met eigen ogen aanschouwen en beleven. En kennis nemen van de invloed van de geplande natuurontwikkeling op de natuur. Opdrachtgever de provincie streeft verbetering van de stand van de weidevogels en botanische doelen na. Benadrukt werd de zeldzame combinatie van natte en droge natuur en van zoet en zout water. Door intensivering van het grondgebruik en chemische processen in het milieu is de biodiversiteit achteruit gegaan. Doel is volgens de provincie om het natuurlijke systeem te herstellen en daardoor in het gebied meer variatie in milieufactoren te creƫren (nat, droog, zoet, zout), zodat de natuur zich verder kan ontwikkelen.