Catamarans op het strand bij Paal 17.
Catamarans op het strand bij Paal 17. Foto: Jeroen van Hattum

"Zuidwest, kracht 3"

Zuidwestenwind, kracht drie tot vier en bewolkt, maar vermoedelijk geen regen. Dat waren donderdag vooralsnog de weersvoorspellingen van het Texelse vliegveld voor komende zaterdag.

Als het bewaarheid wordt, zouden het gunstige omstandigheden voor de 41ste Ronde om Texel kunnen zijn. Die gaat zaterdagochtend van start bij Paal 17. Het is nog even met een slag om de arm, want het weer is veranderlijk deze dagen.

Donderdag was het nog onstuimig, waardoor de wedstrijden voor de Texel Dutch Open werden afgelast. Het is ook even de vraag wat het betekent voor de branding bij Paal 17. Een stevige branding levert spectaculaire beelden op voor toeschouwers als de catamarans naar zee gaan, maar voor de zeilers is het prettig als zij het materiaal heel kunnen houden.

Er stonden donderdagmiddag 240 catamarans ingeschreven voor de wedstrijd. Het aantal deelnemers aan het open NK marathon surfen was gestegen tot 21. Zij starten zaterdagochtend een half uur na de catamarans bij Paal 17 om een ronde om het eiland te varen.

De organisatie van de Ronde maakt zaterdagochtend tijdens de skippersmeeting bekend of de Ronde doorgaat en zo ja, hoe laat de start zal zijn. Dat is afhankelijk van wind, getij en hoogwater bij de VC-boei op het wad ten oosten van De Cocksdorp. Het zal vermoedelijk ergens tussen 9.30 en 11.15 uur zijn. De skippersmeeting begint om 8.30 uur op het strand bij Paal 17.

Radio Texel en Texel Kijken en Luisteren doen zaterdag beide verslag van de Ronde om Texel. Radio Texel begint om 8.00 uur met uitzenden, Texel Kijken en Luisteren om 8.30 uur. Radio Texel is te ontvangen via 106.1 FM in de ether, www.radiotexel.nl of de Android app Radio Texel. Texel Kijken en Luisteren zendt uit voor de eigen Facebookpagina en http://texelkijkenenluisteren.nl. De ronde is ook te volgen via www.roundtexel.com.

Voor toeschouwers zijn onder meer het strand bij Paal 17, het zeereeppad bij De Koog, de Noordkop, de dijk bij Oudeschild en 't Horntje mooie plekken om naar de verrichtingen van de catamarans en de surfers op het water te kijken.