1967: Pastoor Persoon, zuster Maris Stella (afscheid), zusters Gudule, Theophila, Lucia en Arsène.
1967: Pastoor Persoon, zuster Maris Stella (afscheid), zusters Gudule, Theophila, Lucia en Arsène.

Goddelijke Verlossers

De Zusters van de Goddelijke Verlossers waren 62 jaar op Texel actief in de bejaardenzorg, de wijkzorg, de kraamzorg en in het kleuteronderwijs. De stichteres van deze congregatie Moeder Alphonse Maria (1814-1867) wordt in september Zalig verklaard.

Moeder Alphonse, geboren als Elisabeth Eppinger in Bad Niederbronn (Elzas, Frankrijk), was een sterke persoonlijkheid met een grote gevoeligheid voor het geestelijke. Ze mediteerde vaak over leven en lijden van Christus. Ze voelde zich geroepen om in toewijding aan God mensen te helpen in hun geestelijke en lichamelijke nood. Dit diepgevoelde besef werd de grondslag voor haar werk. In 1848 kwam ze tot de overtuiging dat ze een religieuze gemeenschap moest stichten. Met toestemming van de bisschop van Straatsburg stichtte ze samen met enige zusters uit Niederbronn de eerste gemeenschap met als doel: verpleging van zieken thuis, beschikbaar zijn voor allen, zonder onderscheid, ongeacht godsdienst, rang of stand. Ze werd in 1849 benoemd tot de eerste Overste van de Zusters van de Goddelijke Verlosser. Op verzoek van parochies en gemeenten ontstonden nieuwe gemeenschappen in Duitsland, Oostenrijk, Nederland, België en Hongarije.

Op 5 mei 1936 kwamen drie Zusters vanuit Duitsland naar Huize Maris Stella in de Kikkerstraat in De Cocksdorp. Het kerkdorp telde toen 297 inwoners. Het was in het begin pionieren. Met de wijkzorg is een start gemaakt en er werd een kleine kleuterschool opgericht. In het huis zijn kraamvrouwen verzorgd en werden ouderen opgenomen. In de oorlog werd het huis ingenomen door de bezetters. Geen makkelijke periode. In november zijn de twee Zusters die nog actief waren overgeplaatst en is het huis verkocht.

Op 30 augustus 1937 kwamen opnieuw drie zusters naar Texel: Ze woonden in Huize Sint Agnes aan de Molenstraat en tijdens de oorlog in het armenhuis. Na de oorlog nam de zorg voor ouderen toe. Er werden plannen gemaakt voor een nieuw verzorgingshuis, op 19 september 1957 werd Huize Sint Jan aan de Molenstraat officieel geopend. De zusters waren ook actief in het kleuteronderwijs. In 1964 werd een nieuwe school geopend: Stella Maris, naar de zuster die meer dan 25 jaar actief was op school.

St. Jan groeide uit tot een middelpunt in de Texelse gemeenschap. De inzameling van kleding voor "kerk in nood" is hier een voorbeeld van. Op 27 april 1999 vierden de drie zusters Arnulfa (85), Nicolina (82) en Arsène (81) in het toen nieuwe verzorgingshuis St. Jan een indrukwekkend afscheidfeest. Aan het eind werd een zuil onthuld met daarop de drie zusters, als symbool en blijvende herinnering aan alle zusters op het eiland die hier hun beste krachten hebben gegeven. Het beeld staat nu in De Buurteton.

Afbeelding