Postkantoor: horeca of detailhandel?

De rechter doet komende week uitspraak in het kort geding dat de familie Stolk heeft aangespannen tegen de gemeente over het terras in de Parkstraat in Den Burg.

De rechter doet komende week uitspraak in het kort geding dat de familie Stolk heeft aangespannen tegen de gemeente over het terras in de Parkstraat en het gebruik van het voormalige postkantoor.

Probleem voor Jolanda Stolk is dat haar terras aan de overzijde van de Parkstraat moet wijken voor een nieuwe openslaande pui in het oude postkantoor. Extra zorg is dat Stolk vreest voor concurrentie, door de verkoop van ijs door de overbuurman.

De bestemming van het gebouw is in het nieuwe bestemmingsplan gewijzigd van maatschappelijke doeleinden naar detailhandel. Geen horeca dus. Maar valt de verkoop van ijs onder horeca of onder detailhandel?, is een vraag waarop de rechter dinsdag tijdens de zitting antwoord probeerde te krijgen. Volgens Xandra Wentink van Fransen Advocaten, raadsvrouw van de familie Stolk, betreft het horeca en is het dus niet toegestaan. Maar volgens de woordvoerder van het college van b en w gaat het om detailhandel. "Op het moment dat ijs of etenswaren gehaald worden en naar buiten meegenomen, noemen wij dat detailhandel. Als het ter plekke wordt geconsumeerd, is het horeca." Hoe werkt het in dit geval? Eigenaar Frits Langeveld: "Het is geen ijssalon, maar een ijscorner." Zijn bewering dat het ijs niet ter plekke wordt opgegeten, en dat het dus detailhandel betreft, werd tegengesproken door Stolk. "Langeveld heeft het één seizoen geëxploiteerd. Er stonden tafeltjes in het gebouw, er werden binnen gewoon ijsjes gegeten." Horeca dus. "Maar de handhaving van de gemeente laat helaas te wensen over."

Rechtmatig besluit

Het gebruik is volgens Wentink dus strijdig met de bestemming. Ook de nieuwe pui aan de zijkant tegenover Eetcafé Parkstraat vocht ze aan. Maar volgens de gemeente biedt het gebruik voor detailhandel wél de mogelijkheid voor een extra entree. Wentink vond dat de gemeente de belangen van Stolk, die het terras daar al sinds 1986 exploiteert, te weinig heeft meegewogen. "Het terras heeft een aantrekkende werking." Stolk vertelde hoe de plek van het terras, dat nu weg moet omdat er een pui komt, hem door de gemeente is opgedrongen. "In de jaren tachtig mochten we als ondernemers meedenken. Wij wilden graag een terras aan de kant van het eetcafé en dat de straat langs het postkantoor ging. Maar de gemeente besloot anders." Het pleidooi van Wentink voor compensatie vond bij de gemeente geen gehoor. Volgens de burgemeester betreft het een rechtmatig besluit.

De rechter sloot het onderzoek en beraadt zich op zijn oordeel.