Achter de schermen

Zonnebrandcréme

Het klinkt misschien wat bijzonder, maar de kosten van zonnebrandcréme zijn bepalend of de stranden op de Waddeneilanden als duur danwel goedkoop beoordeeld mogen worden. Zonnebrandcréme... Voor wie denkt: Jeroen, zou jij niet beter zelf even wat zonnebrandcréme smeren om te voorkomen dat je een zonnesteek oploopt: blijf svp even meelezen.

Afgelopen week bereikte ons een onderzoek van online reisorganisatie TravelBird (de Strand Prijsindex) waarin de kosten van 327 stranden in meer dan negentig landen op een rij zijn gezet. De vijf Waddeneilanden staan er ook tussen. Dat leidt vervolgens tot krantenkoppen dat 'het strand van Vlieland duurder is dan het strand van Los Angeles' en zo. Texel staat 78ste op de lijst waarmee je kunt stellen dat een bezoek aan de Texelse stranden duurder is dan bijvoorbeeld West Palm Beach (79) of Fort Lauerdale in Florida (109). Daar kun je als strandtenthouder blij mee zijn zo vlak vóór het hoogseizoen...

Nu wil het geval dat hier sprake is van serieus onderzoek, dat zie je aan de uitgebreide uitleg over de wijze van onderzoek. Bij alle 327 stranden is volgens vaste procedure op internet nagezocht wat de gemiddelde prijs is van een fles zonnebrand (200 ml, factor 30), een flesje water van een halve liter, een biertje, een ijsje, een lunch in een strandtent en strandfaciliteiten als een ligstoel en parasol.

Ter vergelijking heb ik de cijfers van de Waddeneilanden eens op een rij gezet. Vlieland staat immers te boek als duur, Schiermonnikoog en Ameland als goedkoop. En wat zie je dan: op Texel betaal je gemiddeld €9,31 voor de zonnebrandcréme, op Vlieland €13,40, op Terschelling €14,32 en op Schiermonnikoog €13,23 uur. Het goedkoopst is Ameland waar zonnebrandcréme slechts €7,87 kost. Voor de rest ontlopen de kosten elkaar niet veel (behalve dat op Schiermonnikoog en Ameland geen kosten voor ligstoelen en parasols zijn gevonden), waardoor het verschil tussen 'duur' en 'goedkoop' toch vooral in de zonnebrand moet zitten.

Hier kun je wat mee. Mocht Texel een volgende keer te hoog in die strandprijsindex dreigen te eindigen, dan is er een simpele oplossing: gewoon de zonnebrandcréme op internet een tijdje in de aanbieding doen en je staat zomaar als niet-duur strand te boek. Wat kunnen onderzoeken soms toch heerlijke dingen zijn...

Jeroen van Hattum