"Water uit sloot voor versterking van dijk"

Het hoogheemraadschap haalt water uit de sloot bij de stuw aan de Genteweg om het zand voor de dijkversterking compact te maken.

Dat heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laten weten, nadat de organisatie afgelopen week meerdere malen was benaderd door landbouwers met de vraag waarom voor de versterking aan de Waddenzeedijk wel water uit de sloot gebruikt mag worden, terwijl daar voor boeren een verbod op rust.

Volgens het hoogheemraadschap is het zoute water van de Waddenzee ongeschikt om zand voor de dijkversterking compact te maken, waardoor een beroep wordt gedaan op het water uit de sloot. "Het water in de polder Eierland is schaars, we halen hier dus geen water vandaan. Het water wordt weggehaald bij de stuw Genteweg, waar het verder stroomt naar gemaal Krassekeet."

Dat water is volgens het hoogheemraadschap brakkig, overtollig en ongeschikt voor agrarisch gebruik op het land. "Het gemaal Krassekeet slaat regelmatig aan, waardoor het water dat nu gebruikt wordt voor de dijk normaal gesproken weggepompt zou worden naar de Waddenzee en verloren gaat. Er wordt alleen water weggehaald zolang het nog over de stuw stroomt, als dit niet meer het geval is wordt er gestopt. Het HHNK houdt dit goed in de gaten."