Terugkeer tankstation Pontweg bij veerhaven onwaarschijnlijk

De terugkeer van het tankstation langs de Pontweg nabij de veerhaven is onwaarschijnlijk geworden na een uitspraak van de Raad van State.

De RvS heeft zich uitgesproken over het zogeheten Reparatieplan voor het Bestemmingsplan Buitengebied. De locatie is daarin volgens de gemeente enkel opgenomen om de vernietigde verkeersbestemming te herstellen. De eigenaar die hiervoor de aanduiding voor een tankstation wilde, ging in beroep. Maar de RvS kan zich "in redelijkheid op het standpunt stellen dat een verkooppunt voor motorbrandstoffen ter plaatse ruimtelijk niet aanvaardbaar is. Daarbij heeft de raad de spreiding van tankstations in aanmerking kunnen nemen en ook de kenmerken van het omringende landschap. Het vertrouwensbeginsel is niet geschonden."

Ruijterplaats

De RvS sprak zich ook uit in een geschil inzake twee aangrenzende percelen aan de Waalderweg bij Den Burg (Ruijterplaats vs. Waddenduyn). Er bestaan rechten voor vijftig slaapplaatsen voor beide bouwvlakken gezamenlijk.
Tot voor kort waren beide percelen in één hand, tot de eigenaar in 2014 één perceel verkocht. De gemeente werkte mee aan een vergunning voor een recreatieverblijf op het verkochte perceel, met daarin plaats voor vijftig toeristische bedden. Maar ook de verkoper, die op zijn terrein het oude recreatieverblijf wil herbouwen, claimt deze bedden. Hierover loopt een civielrechtelijk geschil tussen de beide eigenaren. Het oordeel van de RvS laat in het midden hoe de 50 slaapplaatsen worden verdeeld tussen beide bouwvlakken. Maar acht de door de gemeente gemaakte keuze (toekennen aan het verkochte perceel) uit ruimtelijk oogpunt niet onredelijk. De verkoper trekt dus aan het kortste eind.

Krimweg

De kwestie over opslag van spullen aan de Krimweg suddert voort. De RvS oordeelt dat de bestemming moet worden aangepast in 'Bedrijf – Opslag ten behoeve van strandpaviljoen Paal 28'.