Het protest in Amsterdam.
Het protest in Amsterdam. Foto: Facebook Havenvistijn Texel

Protestactie honderden vissers

Liefst 120 Texelaars hebben zaterdag meegedaan aan de landelijke visserijdemonstratie in Amsterdam.

In totaal zevenhonderd vissermannen, vissersfamilies en aanverwanten waren naar de hoofdstad getrokken om hun zorgen te uiten over met name de komst van windmolenparken op de Noordzee en de aanlandplicht. Ter versterking stoomden de nodige kotters op naar het IJ in Amsterdam, waaronder de TX3, de TX36 en de TX38.

Volgens Cor Vonk (TX1) van de organiserende EMK (Eendracht maakt Kracht) werd bij het Centraal Station eerst een petitie aangeboden aan Europarlementariƫr Annie Schreijer-Pierik (CDA) en daarna was het met zijn allen door naar de Dam om de bezorgdheid van de visserijsector te laten horen. De Thoolse visserman Job Schot liet weten dat er met name zorg is over windmolenparken die op de Noordzee gepland staan.

"Wel honderd van die windparken moeten er komen in de zucht naar 'groene energie' om aan het Klimaatverdrag van Parijs te voldoen. Ze worden te kust en te keur geplaatst op onze beste visgronden. De visserman, die de oudste papieren heeft, en al vele generaties op de Noordzee vist, mag niet meebeslissen. Wij worden van de Noordzee verbannen door multinationals die hun zakken vullen met miljarden belastinggeld van de Europese burger." Volgens Schot ziet het er ook naar uit dat vis als gevolg van de bouwwerkzaamheden van paaigronden wordt verdreven.

Zorg was er ook over de aanlandplicht, maar dan wel in de wetenschap dat de invoering daarvan vermoedelijk drie jaar wordt uitgesteld. Daar hebben het ministerie van LNV en VisNed zich voor ingespannen. Volgens de vissers zou het mooi zijn als de aanlandplicht definitief van tafel gaat in het herziene Europees gemeenschappelijk visserijbeleid dat in 2022 van kracht moet worden. De aanlandplicht houdt in dat de vissers ondermaatse vis niet meer terug in zee mogen zetten, maar aan boord moeten houden.

De TX3 en de TX38 vertrokken zaterdagochtend om 5.00 uur om op tijd in Amsterdam te zijn. De kotters waren om 20.00 uur terug op Texel. De TX36 was al eerder vertrokken om een aantal politici mee het water op te nemen, zodat zij met eigen ogen de praktijk konden zien.