Wat ik zeggen wou

Petitie?

Een petitie tegen het uitrollen van de status Nationaal Park over heel Texel? De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Enige decennia geleden werd er ook te hoop gelopen tegen vage plannen m.b.t een Nationaal Landschap. Conservatisme en negativisme lijken weer te overheersen. Gebaseerd op angst en wantrouwen? Wij vinden zo'n petitie wel erg voorbarig en heel onverstandig.

Wij schrijven dit niet namens een (natuur)organisatie. Wij schrijven dit ook niet als voorstander van het idee. Wij schrijven dit op persoonlijke titel als weldenkende burgers, met interesse in natuur, milieu en maatschappij. Voordat we ergens voor of tegen zijn willen we namelijk precies weten waar we voor of tegen zijn. Want een Nationaal Park status voor heel Texel zou natuurlijk een héél ander park worden met een héél andere structuur dan het huidige Nationaal Park Duinen van Texel. Dat beslaat immers alleen een natuurgebied, het bos en de duinen. We willen dus graag weten of zo'n Nationaal Park nieuwe stijl geen voordelen kan hebben voor alle partijen en juist nieuwe kansen en mogelijkheden biedt.

Indieners van de petitie weten zeker dat een nieuwe status tot beperkingen leidt. Beperkingen? Alle huidige 'beperkingen', maatregelen dus, zijn genomen om andere zaken of belangen doorgang te kunnen laten vinden, te beschermen of te verbeteren, zoals natuur en milieu, maar net zo goed volksgezondheid, welzijn en welbevinden, kwaliteit van leven, schoonheid, cultuur, toeristische kwaliteit. En die 'beperkingen' zijn vastgelegd in wetgeving en verordeningen van gemeente, provincie en Rijk. Vastgesteld door regeringen en besturen waarvan een aantal in de petitie genoemde partijen ook deel uitmaken en uitmaakten. Nationale Parken kunnen helemaal geen beperkingen opleggen, maximaal kan men komen tot het maken van gezamenlijke afspraken over het gebruik van het gebied.

Het zou wel eens zo kunnen zijn dat een Nieuw Nationaal Park juist kan voorkomen dat er algemene 'beperkingen' gaan gelden. Want je hoeft geen groot kenner van de huidige situatie in ons land en ver daarbuiten te zijn, om te concluderen dat er komende decennia grote veranderingen zullen gaan komen. Veranderingen met 'beperkingen', of er nu een Nationaal Park status voor heel Texel van kracht is of niet.

Sytske en Adriaan Dijksen