17.000 auto's met grond uit Waalenburg

Op 1 augustus zet Combinatie Tessel in Waalenburg de spreekwoordelijke schop in de grond. De start van een kolossaal natuurontwikkelingsproject waarbij een kleine 400.000 kubieke meter grond zal worden verzet. Het merendeel gaat het gebied uit, meer dan 17.000 vrachtauto's gaan de weg op. Het blijft wel op Texel.

De aannemerscombinatie staat onder stevige tijdsdruk, op 1 maart 2019, voor aanvang van het broedseizoen, moet het allemaal klaar zijn. De meeste grond komt uit de grote ringsloot rond het gebied, waarbij zo'n 225.000 kuub grond overblijft.

Het uitdiepen van de kreek nog eens 20.000 kuub, de aanleg van natuurvriendelijke oevers 60.000 en het dempen en ondieper maken van slootjes 30.000. Van die enorme hoeveelheid die vrijkomt wordt ongeveer 90.000 kuub in het gebied zelf gebruikt. Voor het ophogen van agrarische percelen langs de Nieuwlanderweg en andere percelen die grenzen aan het natuurgebied. Nodig omdat de grondwaterstand in het gebied een stuk omhoog gaat, teneinde de beoogde natuur te laten ontstaan. 60.000 kuub wordt gebruikt voor de dijkversterking, 35.000 kuub gaat naar het depot van Dros aan de Rozendijk en 115.000 kuub teeltaarde wordt gebruikt om agrarische percelen te verhogen. Dit laatste in overleg met natuur- en landschapsvereniging De Lieuw. De betreffende percelen werden woensdagavond tijdens een informatiebijeenkomst in De Wielewaal getoond.

Naast grondverzet worden bij de herinrichting onder meer ruim honderd duikers, veertig schotwal- en klepstuwen, een fiets- en voetgangersbrug, fiets-, rolstoel- en ruiterpad, uitkijkpunten en andere voorzieningen aangelegd. Het bestaande asfalt van De Staart wordt volledig verwijderd, de nieuwe weg wordt smaller, waarbij auto's elkaar straks nog wel kunnen passeren. Met als doel de snelheid er uit te halen, die gaat omlaag naar 60 km/uur. Halverwege, bij het uitkijkpunt zelfs naar 30.

Tijdens het werk gaat De Staart dicht, evenals de Westerboersweg en een stukje van de Polderweg, van circa De Staart tot de Laagwaalderweg. Waar nodig zullen verkeersregelaars worden ingezet.

De avond trok veel belangstellenden naar De Wielewaal. Waar bij aanvang direct het verwijt klonk dat de Waalders de inbreng die ze hadden geleverd nergens terugzagen in het plan en dat er ook niet over was gecommuniceerd. Wat door een vertegenwoordigster van de provincie, opdrachtgever van de natuurontwikkeling, na afloop overigens werd tegengesproken.

Het hele project gaat gepaard met de nodige emotie. Texelaars die boos zijn over het verlies aan landbouwgrond, zorgen over de hogere waterstand (die in vier fasen verspreid over het gebied naar verschillende niveaus omhoog gaat), het verlies van De Staart als snelle oostwest-verbinding, het (mogelijk) verstoren van archeologisch waardevol gebied (volgens de provincie is er bureaustudie gedaan) en het ophogen van percelen elders. Maar er waren ook instemmende geluiden.