Achter de schermen

Privacy

Het was één van de ijkpunten in het krantenjaar: de lijst geslaagden van de OSG De Hogeberg. Altijd leuk om te lezen wie er was geslaagd voor het examen.

Ik schrijf wás, want het is Voltooid Verleden Tijd, de geslaagden van de OSG mogen niet meer in de krant. Een gevolg van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming over onze privacy, daarom stuurt de school de lijst met geslaagden niet meer aan ons door. Het is niet voor het eerst dat het privacy-monster slachtoffers maakt. Eerder sneuvelde onze rubriek "Burgerlijke Stand", waarin stond wie er is geboren, overleden, gehuwd, etc. De stukjes werden gespeld, totdat de gemeente stopte met het doorgeven van de namen.

Wat oudere lezers herinneren zich ongetwijfeld onze rubriek "Texelaars voor de balie". Texelaars die de fout in waren gegaan, bijvoorbeeld voor rijden onder invloed, een inbraak of iets dergelijks en in de rechtbank moesten verschijnen. Niet met naam en toenaam, maar wel met initialen, woonplaats en leeftijd. Voor een beetje Texelaar goed te herleiden. Precies de reden waarom het allemaal werd geanoniminiseerd.

Nog eentje: "Bekendmakingen" van de gemeente. Aanvragers of degene die een vergunning hadden gekregen, werden met naam en toenaam genoemd. Ook deze rubriek was populair. Dat er conclusies uit werden getrokken, ondervond ik ooit zelf, toen ik een vergunning had gekregen voor uitbreiding van de keuken. Ik was nog vrijgezel. Een kennis informeerde of ik was gaan samenwonen. Waarvoor zou ik anders een grotere keuken nodig hebben?

Waarmee ik maar wil zeggen: namen zijn een bron van informatie. Het maakt het nieuws persoonlijk, herkenbaarder en menselijk, zeker op Texel, waar we buitenstaanders graag wijsmaken dat iedereen elkaar kent.

Wat staat ons nog meer te wachten? Anonieme sportverslagen, waarin de namen van de doelpuntenmakers zijn geschrapt, toneelrecensies waarin de hoofdrolspeler niet meer wordt genoemd, raadsverslagen waarin politicus X van partij Y wethouder Z van repliek dient...

Jammer. Ook omdat ik het zelf leuk vond toen mijn naam in de krant stond toen ik was geslaagd voor de middelbare school.

Gerard T.

P.S. Inzendingen voor onze rubriek "Geslaagd" blijven wij gewoon plaatsen.