Werk dijk bij Wagejot mag blijven doorgaan

De dijkwerkzaamheden bij het Wagejot mogen doorgaan. De rechter heeft een verzoek van de Vogelbescherming om de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen voor de kolonie broedende grote sterns in het natuurgebied afgewezen.

De Vogelbescherming stapte naar de rechter, nadat eerder de provincie Noord-Holland verzoeken om het werk stil te leggen had afgewezen. Volgens de rechter is het moeilijk aan te tonen dat de dijkwerkzaamheden nadelig zijn voor de grote sterns. Er is een groot maatschappelijk belang met het versterken van de dijk gediend en het verzoek van de Vogelbescherming was in de ogen van de rechter een verkapt hoger beroep tegen een vergunning die inmiddels onherroepelijk is.

Daar zit ook meteen de kneep van het probleem. De procedures die aan de werkzaamheden vooraf gingen (waarbij het hoogheemraadschap rekening hield met de omgeving) werden in 2014 gevoerd en vanaf 2015 ontwikkelde zich de kolonie grote sterns aan het Wagejot tot één van de grootste kolonies van Europa. Voor het hoogheemraadschap bleek het vervolgens niet meer mogelijk te schuiven in de werkzaamheden, omdat het al een heel gepuzzel was om alles op elkaar afgestemd te krijgen. Bij Utopia, waar tijdens de procedures al een kolonie zat, begint het werk wel pas na het broedseizoen.

Bioloog Mardik Leopold van Wageningen Imares schat dat er momenteel duizend tot vijftienhonderd grote sterns minder bij het Wagejot zitten dan een jaar geleden. Tellen is op het moment niet meer te doen, omdat de vegetatie ter plekke is gegroeid en de grote sterns te klein in aantal zijn om het gras plat te trappen. "Daardoor zijn ze aan het oog onttrokken." Volgens Leopold is het de vraag wat de grote sterns volgend jaar doen. "Komen ze terug of gaan ze toch liever ergens anders heen."

Een woordvoerder van het hoogheemraadschap beaamt eveneens dat er minder grote sterns dan een jaar geleden bij het Wagejot zitten. Volgens hem blijven de vogels die een nest hebben echter wel op hun plaats ondanks de werkzaamheden die gaande zijn. Er wordt ook rekening gehouden met de dieren door op het moment niet aan de slootkant aan de landzijde te werken. Het hoogheemraadschap is blij met de uitspraak. "Het betekent dat we daar het werk kunnen afmaken, zodat we volgend jaar niet bij het Wagejot hoeven terug te keren."