De deelnemers op het water bij Paal 17, vlak voor de start van de Ronde om Texel.
De deelnemers op het water bij Paal 17, vlak voor de start van de Ronde om Texel. Archieffoto Texelse Courant

Nieuwe editie Ronde om Texel in aantocht

Nog een kleine week en dan kiezen een paar honderd catamarans weer het ruime sop bij Paal 17 voor de 41ste editie van de Ronde om Texel. De start van de 'biggest catrace in the world' is zaterdagochtend 16 juni gepland tussen 9.45 en 11.15 uur.

Rijen catamarans op het strand, trekkers die heen en weer rijden om alles te vervoeren, de grote tent met diverse optredens, het containerdorp van de organisatie en het geklapper van de vlaggen in de wind als het waait. Allemaal vertrouwde dingen die vanaf komende zondag 10 juni weer op het strand bij Paal 17 verschijnen in aanloop naar de Ronde.

De zondag, maandag en dinsdag staan in het teken van de opbouw, woensdag 13 juni beginnen de eerste wedstrijden voor de Texel Dutch Open die traditioneel aan de Ronde om Texel vooraf gaat. Dat is het open Nederlands kampioenschap catamaranzeilen. Donderdagmiddag 14 juni staat volgens vertrouwd concept de Horstocht op het programma en vrijdag 15 juni de Tocht om de Noord, zodat de zeilers het water van de Noordzee kunnen verkennen en verbindingen getest kunnen worden.

Het aantal inschrijvingen ging gisteren over de tweehonderd catamarans en daar kunnen er nog wel een paar bij. De ervaring leert echter dat veel zeilers zich in de laatste week alsnog aanmelden, afhankelijk van de weersvooruitzichten. De voorspellingen op Buienradar zijn vooralsnog regen en een lichte noordoostenwind. Dat is op zich niet ongunstig voor de deelnemers: nat worden de zeilers hoe dan ook en bij noordoostenwind staat er weinig branding, waardoor de kans op schade aan de boten bij het te water gaan klein is.

Paal 17 is op 16 juni ook het domein van de windsurfers. Een half uur na de start van de catamarans gaan de windsurfers de zee op voor het open Nederlands kampioenschao marathon windsurfen. Het gehele evenement begint zaterdagochtend 16 juni om 8.30 uur met de skippersmeeting op het strand waar bekend wordt gemaakt of de Ronde doorgaat en hoe laat de wedstrijd begint. Dat wordt vaak pas op het laatst definitief vastgelegd aan de hand van de wind en het getij. Mochten de omstandigheden het zaterdag niet toelaten, dan kan de Ronde verplaatst worden naar zondag 17 juni.

Titelverdedigers zijn Eduard Zanen, Mischa Heemskerk en Willem Houwing die in 2017 op hun Marström 20 een tijd van 2:57:29 uur neerzetten en daarmee de overall-winnaars van de Ronde werden.

De Ronde is op diverse plekken rond het eiland goed te volgen. Kijkpunten zijn onder meer het zeereeppad bij De Koog, de noordpunt van het eiland (bij de vuurtoren), de haven in Oudeschild waar de catamarans en de surfers kort onder de kant voorbij komen, 't Horntje en het strand bij Paal 17 zelf. Radio Texel doet live verslag op de radio van het evenement en Texel Kijken en Luisteren zendt live beelden uit van de Ronde om Texel. Op www.roundtexel.com is eveneens te volgen wat er op het water gebeurt.

De Texelse bands 'Gone to the beach' en 'L-stars' treden donderdagavond 14 juni op in de tent op het strand. Vrijdagavond 15 juni staan Sam en de Tubeman en de 3J's op het programma. Zaterdagavond verzorgen de 'Fantastic Four' voor de muziek en is ook de prijsuitreiking in de tent bij Paal 17.